Kwaliteitscontrole van chocolade kan binnenkort met echografie

31/05/16 om 14:52 - Bijgewerkt om 14:52

Bron: Belga

(Belga) Aan de KU Leuven is een nieuwe techniek ontwikkeld die het mogelijk maakt de kwaliteit van chocolade te controleren via echografie. Dat maakt de universiteit dinsdag bekend. Volgens de onderzoekers zou die methode de chocoladesector heel wat tijdswinst kunnen opleveren.

Kwaliteitscontrole van chocolade kan binnenkort met echografie

Kwaliteitscontrole van chocolade kan binnenkort met echografie © BELGA

De echografische kwaliteitscontrole werd ontwikkeld door doctoraatsstudente Annelien Rigolle, onder begeleiding van professoren Imogen Foubert en Koen Van Den Abeele. Concreet kan men via de weerkaatsing van ultrasone geluidsgolven nagaan of de cacaoboter in de chocolade op de juiste manier kristalliseert, vergelijkbaar met het echografisch onderzoek tijdens een zwangerschap. "Kristallisatie van cacaoboter treedt op bij de overgang van vloeibare naar vaste chocolade. Er kunnen zich vijf soorten kristallen vormen en slechts een daarvan levert kwaliteitsvolle chocolade op", legt Foubert uit. "Door de weerkaatsing van de geluidsgolven te meten, krijgen we heel wat informatie over de structuur van de boter." Op dit moment is de kwaliteitscontrole van chocolade een tijdrovend proces. "Controleurs nemen een staal uit de productielijn en analyseren dat in een laboratorium. Er kan dan niet snel worden ingegrepen als er iets mis is, waardoor een grote hoeveelheid chocolade verloren gaat of herwerkt moet worden. De nieuwe techniek maakt het mogelijk om chocolade te controleren tijdens het productieproces zelf", verklaren de onderzoekers. (Belga)

Onze partners