Kunstenaar Roger Raveel overleden

30/01/13 om 11:58 - Bijgewerkt om 11:58

De Belgische kunstschilder Roger Raveel is op 91-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het Roger Raveelmuseum.

Kunstenaar Roger Raveel overleden

© Belga

De 91-jarige Roger Raveel overleed in het ziekenhuis van Deinze. De kunstenaar was er opgenomen met een longontsteking. Raveel stond bekend om zijn hedendaagse en postexpressionistische werken. Hij combineerde abstracte en figuratieve kunst.

Raveel werd geboren in 1921 in Machelen-Aan-De-Leie. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Hij maakte aan het begin van zijn carrière vooral abstracte werken.

In de jaren 60 wordt hij bekend als enfant terrible van de schilderkunst en zet hij zich met het kunstenaarscollectief "Nieuwe Figuratie" af tegen de heersende waarden. Het gezelschap beschildert in 1966 de kelders van het kasteel in Beervelde.

Eén van zijn grootste werken, is het metrostation Mérode in Brussel. In 1977 stond Raveel in voor het beschilderen ervan.

Raveels meest opvallende stijlkenmerken zijn dagelijkse objecten, vaak dingen die hij terugvond in zijn geboortedorp Machelen-Aan-De-Leie. Zijn werken werden ook gekenmerkt door witte vierkanten, die her en der opduiken in zijn stukken en als typisch Raveliaans worden gezien. Zij werden de handtekening van de kunstenaar.

Eigen museum

Raveel bouwde in 1999 zijn eigen Raveelmuseum in Machelen-Aan-De-Leie. Stéphane Beel stond in voor het ontwerp van het gebouw. In 2007 wordt er in Oostende een retrospectieve georganiseerd voor zijn 85ste verjaardag.

De man was naast schilder ook graficus. Samen met Hugo Claus bracht hij de dichtbundel 'Genesis' uit, waarvoor Claus 33 gedichten schreef.

De schilder werd veelvuldig bekroond, onder meer met de Joost vanden Vondelprijs en de Gouden Erepenning van de Vlaamse raad. In 1995 werd hij tot ridder verheven.

Roger Raveel nam in 2009 afscheid van zijn 96-jarige vrouw Zulma. De kunstschilder hertrouwde twee jaar geleden met lerares Marleen De Muer.

Raveel stierf op 91-jarige leeftijd in het Sint-Vincentiusziekenhuis in Deinze.

Uitvaartplechtigheid op 9 februari

De uitvaartplechtigheid voor Roger Raveel vindt zaterdag 9 februari om 11 uur plaats in de parochiekerk van zijn geboortedorp Machelen-aan-de-Leie (Zulte). Dat is vernomen van burgemeester Simon Lagrange.

Het gemeentebestuur van Zulte opent een rouwregister in het gemeentehuis en ook in het Raveelmuseum kunnen mensen met een afscheidsboodschap terecht. Het museum, in de Gildestraat in Machelen-aan-de-Leie, plant op een latere datum, in overleg met Raveels familie, een herdenkingsplechtigheid. (EA/SD/Belga)

Lees meer over:

Onze partners