Kunnen we de vluchtelingen gebruiken? 'Opvallend: werkgevers zijn enthousiaster dan vakbonden'

10/02/16 om 10:37 - Bijgewerkt om 11:39

Arbeidsmarktspecialist Ive Marx wil een aantal taboes slopen. 'Heel veel mensen leven van één of andere uitkering. Nu spreken de usual suspects op rechts daarover: het zou goed zijn als dat debat breder wordt gevoerd.

'Er moeten dringend een aantal taboes worden gesloopt.' Dat zegt arbeidsmarktspecialist Ive Marx van het Antwerpse Centrum voor Sociaal Beleid. Onze arbeidsmarkt is niet aangepast om veel vluchtelingen aan een baan te helpen, de loonsubsidies die we daarom werkgevers toestoppen hebben amper zin, en racisme en discriminatie zijn echt niet de belangrijkste reden waarom allochtonen, en weldra allicht ook vluchtelingen, het zoveel slechter doen in België dan in onze buurlanden.

Knack gaat deze week op zoek naar een antwoord op de vraag: kunnen we de vluchtelingen gebruiken? Werkgeversorganisaties en heel wat economen zeggen van wel, meer sceptische stemmen zoals Bart De Wever en andere N-VA'ers spreken dat tegen. Ook al moeten we de mensen die uit het oorlogsgebied in Syrië en andere landen vluchten hoe dan ook opvangen, is het goed om nu al naar de toekomst te kijken die de mensen die hier een leven willen opbouwen wacht.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners