Kunnen jonge mensen nog een huis kopen? Stel uw vraag aan Erik Buyst

13/04/17 om 10:00 - Bijgewerkt op 24/04/17 om 09:55

Hebt u een originele en relevante vraag voor econoom Erik Buyst (KU Leuven)? Stel ze hier en maak kans op een boekenbon.

Kunnen jonge mensen nog een huis kopen? Stel uw vraag aan Erik Buyst

© iStock

Mail uw naam, adres en vraag voor Erik Buyst naar mijnvraag@knack.be. De geselecteerde vragen verschijnen in Knack (met vermelding van uw naam en gemeente). De vraag van de week wordt beloond met een bon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Paniek bij heel wat (jonge) mensen die graag een eigen stek willen kopen of bouwen: de Nationale Bank wil dat banken vanaf eind mei strenger worden bij het verstrekken van woonleningen. Wie 80 procent of meer van de aankoopsom wil lenen, zal daarvoor extra moeten betalen. Anders dreigen de banken in gevaar te komen. Dat is slecht nieuws voor jonge koppeltjes en alleenstaanden, die vaak te weinig kapitaal hebben. Als hun ouders sponsoren lukt het nog wel, maar anders is het niet evident om al tienduizenden euro's op het spaarboekje te hebben staan.

En dus kwam Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD) met een tegenbod: hij wil het wél weer mogelijk maken dat mensen de volledige aankoopsom kunnen lenen. Zo blijft het haalbaar voor iedereen, aldus Tommelein. Heeft de minister een punt? Of worden de vastgoedprijzen hierdoor alleen maar opgedreven, zoals econoom Geert Noels zei in De Tijd? En dreigen we dan in een vastgoedbubbel te belanden?

Verwachten jonge koppeltjes te veel? Zou het niet beter zijn als ze eerst een paar jaar hard werken en veel sparen, zodat ze met het nodige kapitaal aan een lening kunnen beginnen? Of moet iedereen de kans krijgen om meteen te kopen, zodat dure huurkosten vermeden worden? En wat met alleenstaanden: voor hen is het sowieso veel moeilijker om te sparen. Hebben zij dan niet het recht om een eigen woning (en dus ook wat zekerheid) te verwerven?

Wie nu vastgoed wil kopen, moet misschien snel zijn. De tijd van echte bodemrentes (minder dan 1%) ligt alweer achter ons, maar toch blijven de leningen nog laag. Zal dit nog lang blijven duren? Of schieten de rentes straks de hoogte in? En zullen de huizenprijzen dan ook dalen? Moeten we nu nog snel toeslaan? En doen we dat dan altijd beter met een vaste rentevoet, of kan een variabel percentage ook interessant zijn?

Erik Buyst is hoogleraar economische geschiedenis aan de KU Leuven. Voor hij in 1993 begon te doceren aan de universiteit, werkte hij voor de Kredietbank.

Lees meer over:

Onze partners