KUL-rector praat met ontslagen onderzoekster Barbara Van Dyck

© Belga

KUL-rector Mark Waer en Barbara Van Dyck bespraken de afgelopen maand het ontslag van Van Dyck, nadat zij deelnam aan een actie van de Field Liberation Movement.

Bij die actie werd een wetenschappelijk proefveld met genetisch gemodificeerde aardappelen deels vernield.

‘Er werden al enkele stappen in de goede richting gezet’, aldus Waer. De K.U.Leuven motiveerde het ontslag door te stellen dat er ‘een onherroepelijke vertrouwensbreuk’ met de onderzoekster was ontstaan, onder meer omdat zij ook na de actie in een gesprek met Waer het tijdens de actie gebruikte geweld bleef verdedigen.

Een petitie tegen het ontslag werd ondertekend door meer dan 4.000 mensen waaronder heel wat internationale academici. Eind juni liet Waer in een kranteninterview verstaan dat er over het ontslag nog kon worden gepraat als Van Dyck zich alsnog zou distantiëren van het gebruikte geweld. Een actiecomité besliste hierop een op 28 juni geplande protestmars uit te stellen.

Waer: ‘Heel principiële zaak’ ‘Ik heb veel sympathie voor dit engagement van deze jongeren en zij hebben vanzelfsprekend het recht om met alle democratische middelen op te komen voor hun standpunten. Voor ons is het echter een heel principiële zaak. Wij verdedigen de vrijheid van onderzoek en vragen van Van Dyck een formele verklaring waarin ze afstand neemt van het gebruik van geweld als actiemiddel tegen dergelijke wetenschappelijke experimenten.’

‘Er zijn al enkele stappen gezet, Het zou mooi zijn mocht dit conflict in sereniteit kunnen eindigen’, aldus nog Waer. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content