KUL-prof Vandereycken geschorst voor seksueel misbruik

09/10/12 om 22:52 - Bijgewerkt om 22:52

De Katholieke Universiteit van Leuevn heeft hoogleraar psychologie Walter Vandereycken geschorst. Die bekende op televisie dat hij jarenlang patiënten seksueel misbruikt heeft.

De Leuvense rector Mark Waer heeft na het bekijken van de beelden op de VRT over de bekentenis van psychiater-psychotherapeut Walter Vandereycken dat hij zich 20 jaar lang schuldig maakte aan ongeoorloofde seksuele relaties met patiënten, beslist om deze onmiddellijk preventief te schorsen.

Vandereycken is momenteel deeltijds hoogleraar aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de KU Leuven.

"De feiten zijn afschuwelijk en ik stel mij andermaal vragen bij het feit dat dit niet eerder naar buiten kwam en hoe het mogelijk is dat iemand met dergelijke internationale reputatie dit doet", zei Waer. "Ik heb tevens een déja vu-gevoel met het geval van bisschop Vangheluwe. Opnieuw gaat het hier om een publiek figuur die in een kamertje misbruik maakt van zijn machtspositie."

Tuchtprocedure

"Ik heb vanavond beslist om Vandereycken met onmiddellijke ingang preventief te schorsen en heb de decaan van de betrokken faculteit opgedragen ervoor te zorgen dat hij geen academische activiteiten meer doet zoals lessen geven en dergelijke", vervolgt fr rector.

"Ik heb als rector het recht dergelijke beslissingen te nemen om reden van orde. Voor een definitieve beslissing moet er een tuchtprocedure opgestart worden waarin de man gehoord wordt. Omdat hij slechts deeltijds of buitengewoon hoogleraar is, gaat het om een eenvoudiger procedure dan ware hij voltijds hoogleraar." (Belga/TV)

Onze partners