KU Leuven zit verveeld met ‘schalkse’ scheldbrief aan De Wever

© Belga

Lieven De Cauter, medewerker van de KU Leuven, reageerde op een vrije tribune van Bart De Wever over de rol van kunst in de samenleving.

De Leuvense rector Mark Waer zal gesprekken voeren met een aantal personen aan de KU Leuven om te weten hoe de universitaire gemeenschap denkt over de scheldbrief die cultuurfilosoof Lieven De Cauter dit weekend naar Bart De Wever stuurde.

De Cauter, deeltijds verbonden aan de Onderzoekseenheid Stedenbouw en Architectuur van de KU Leuven, reageerde op diens vrije tribune in De Standaard over de rol van kunst in de samenleving.

Probleem van vorm en stijl

“In het verleden hebben we snel gereageerd als medewerkers met objectief verifieerbare zaken hun wetenschappelijke integriteit in het gedrang brachten. Hier betreft het echter een probleem van vorm en stijl, wat een veel hoger subjectief gehalte heeft”, aldus Mark Waer, die niet wil vooruitlopen op de aard van beslissingen waartoe dit overleg kan leiden. Een van de mogelijkheden is dat er intern nieuwe afspraken gemaakt worden over het stijlgebruik van Leuvense academici.

Lieven De Cauter reageerde afgelopen weekend heftig op het opiniestuk “Afbreken om op te bouwen” waarin Bart De Wever reflecteerde over de rol die kunst in een samenleving kan spelen. De Cauter stuurde aan tientallen journalisten, professoren en schrijvers een mail met als de titel “Pokeren over postmoderniteit” waarin De Wever er in heftig taalgebruik – “Sorry boy! I don’t buy this shit” – van langs krijgt.

Schalkse columnstijl
De Wever informeerde rector Mark Waer over de mail. De Cauter stuurde hierop een nieuwe mail naar de N-VA-voorzitter waarin hij zich excuseerde, maar er tevens op wees dat De Wever het verkeerd begreep. “Mijn kattebelletje was een open brief in een schalkse columnstijl”, aldus De Cauter. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content