KU Leuven schuift bisschoppen aan de kant

De macht van de katholieke kerk aan de KU Leuven kalft verder af. De bisschoppen die in de hoogste raad van de universiteit zetelen, verliezen daar hun stemrecht.

Onder die kerkleiders: aartsbisschop André-Joseph Léonard. De bisschoppen behouden alleen nog een adviesfunctie. Dat meldt De Morgen vrijdag.

Vetorecht

Ze krijgen ter compensatie wel een vetorecht “op het gebied dat hen aanbelangt, namelijk de katholieke identiteit van de universiteit”, zegt de woordvoerder van de Antwerpse bisschop Johan Bonny.

Op andere domeinen mogen de bisschoppen geen njet uitspreken. Zo hebben ze niets te zeggen over wetenschappelijk onderzoek, zoals stamcelonderzoek.

Hoogste orgaan
De vijf Vlaamse bisschoppen zijn van oudsher lid van het hoogste bestuursorgaan van de Leuvense universiteit, ook wel de inrichtende overheid genoemd. Die bepaalt en controleert het algemeen strategisch beleid van de universiteit en benoemt en ontslaat de rector.

Er zetelen, behalve de bisschoppen, 31 personen in het orgaan.

Johan Bonny nuanceert

In een reactie op het artikel in De Morgen nuanceert Johan Bonny het feit dat de bisschoppen aan de kant zouden worden geschoven.

“Ik heb van dichtbij de besprekingen meegemaakt over de oprichting van een nieuwe Inrichtende Overheid voor de KU Leuven en de geassocieerde Hogescholen (University Colleges), verspreid over heel Vlaanderen. Deze besprekingen hadden niet tot doel de aartsbisschop en de bisschoppen aan de kant te schuiven, maar een nieuwe operationele Inrichtende Overheid op te richten, waarin zowel de Universiteit, de Hogescholen, het maatschappelijke middenveld als de bisschoppen hun eigen rol zouden kunnen spelen. De relatie tussen de bisschoppen en de KU Leuven is gebouwd op wederzijds vertrouwen.” (Belga/TV/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content