KU Leuven schorst hoogleraar na seksueel misbruik

09/10/12 om 20:16 - Bijgewerkt om 20:16

Walter Vandereycken, hoogleraar aan de KU Leuven, psychiater en seksuoloog met een internationale reputatie, bekent dat hij 20 jaar lang ongeoorloofde seksuele relaties met patiëntes heeft gehad.

KU Leuven schorst hoogleraar na seksueel misbruik

De Leuvense rector Mark Waer heeft na het bekijken van de beelden op de VRT over de bekentenis van psychiater-psychotherapeut Walter Vandereycken dat hij zich 20 jaar lang schuldig maakte aan ongeoorloofde seksuele relaties met patiënten, beslist om deze onmiddellijk preventief te schorsen.

Volgens De Standaard is Vandereycken ook ontslagen door de Broeders Alexianen in Tienen, het psychiatrische ziekenhuis waar hij werkte. Het ziekenhuis heeft nooit klachten gekregen over hem, maar directeur Gust Rector zegt in De Standaard dat er "al jaren geruchten waren." De instelling neemt contact op met Vandereyckens patiëntes en richt een online-meldpunt in.

Vandereycken is momenteel deeltijds hoogleraar aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de KU Leuven.

"De feiten zijn afschuwelijk en ik stel mij andermaal vragen bij het feit dat dit niet eerder naar buiten kwam en hoe het mogelijk is dat iemand met dergelijke internationale reputatie dit doet. Ik heb tevens een déja vu-gevoel met het geval van bisschop Vangheluwe. Opnieuw gaat het hier om een publiek figuur die in een kamertje misbruik maakt van zijn machtspositie", aldus Mark Waer.

"Ik heb vanavond beslist om Vandereycken met onmiddellijke ingang preventief te schorsen en heb de decaan van de betrokken faculteit opgedragen ervoor te zorgen dat hij geen academische activiteiten meer doet zoals lessen geven en dergelijke. Ik heb als rector het recht dergelijke beslissingen te nemen om reden van orde. Voor een definitieve beslissing moet er een tuchtprocedure opgestart worden waarin de man gehoord wordt. Omdat hij slechts deeltijds of buitengewoon hoogleraar is, gaat het om een eenvoudiger procedure dan ware hij voltijds hoogleraar", aldus Waer.

Vandereycken behandelt vooral mensen met anorexia en heeft daarmee heel wat respect binnen de academische wereld verworven. Naast hoogleraar aan de KU Leuven is hij ook verbonden aan het psychiatrisch centrum in Tienen.

Al jarenlang waren er geruchten over ongepaste relaties, maar nu bekent Vandereycken in een gesprek met het programma Terzake dat hij te ver is gegaan met een aantal patiënten. Het gaat om volwassen vrouwen met een psychiatrische problematiek.

Verliefd op een patiënte

"Ik heb een mooie carrière achter de rug, maar daarin is er wel een donkere bladzijde, waar ik moreel mee in de knoei lig", aldus Vandereycken. "Ik heb brokstukken gemaakt die ik niet meer kan lijmen. Ik heb fouten begaan maar kan de klok niet terugzetten. Het begon twintig jaar geleden toen ik in een privékliniek verliefd werd op een patiënte. Ik heb toen de therapie stopgezet en een kortstondige relatie gehad. Daarna heeft dat zich herhaald en ben ik nog verliefd geworden op patiëntes. Er stelde zich daarbij een belangrijk probleem: dat van de afhankelijkheid. In welke mate kan iemand ja of neen zeggen", erkent Vandereycken.

Een ex-patiënte getuigt in Terzake dat de psychiater met de grenzen speelde van wat kan en niet kan. "Zo moest ik hem aanspreken met Walter, moest het licht uit tijdens de therapie en kwam hij naast me zitten. Ik voelde me zeer oncomfortabel, zeer onveilig. Ik was bang."

De psychiater heeft zich intussen zelf psychiatrisch laten behandelen. "Je kan niet tegelijk een relatie aangaan en in therapie zijn, zelfs bij vriendschap gaat dat niet", geeft hij toe. Geruchten over verkrachting ontkent hij echter.

Geen klachten

Geert Dom, de voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Psychiaters, reageert geschokt in Terzake. Volgens hem kan dit deontologisch gezien helemaal niet door de beugel, onder welke vorm dan ook. Bij de Orde van Geneesheren kwamen de voorbije vijftig jaar een zestigtal klachten binnen over seksueel misbruik.

Op één geval na zijn er geen klachten tegen Vandereycken ingediend. Ook zijn collega's hebben relatief weinig tegen hem ondernomen, hoewel verschillende collega's bevestigen dat ze op de hoogte waren van het misbruik.

Vandereycken zegt zijn conclusies te zullen trekken indien het vertrouwen in hem weg zou zijn. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners