Kroongetuige op proces parachutemoord

De Nederlander Marcel Somers heeft dinsdag getuigd op het assisenproces in Tongeren.

Tijdens het proces over de parachutemoord voor het Tongerse assisenhof heeft kroongetuige Marcel Somers dinsdag getuigd. Volgens hem pleegde beschuldigde Els Clottemans emotionele chantage op hem.

Clottemans wordt ervan beschuldigd de parachute van Els Van Doren te hebben gesaboteerd, waardoor die in 2006 een dodelijke val maakte. Beiden hadden ze Somers als minnaar. De Eindhovenaar kwam dinsdagnamiddag getuigen.

Hij vertelde het hof dat ‘Babs’, zoals hij Clottemans noemde, emotionele chantage op hem uitoefende. Somers zei al langer vermoed te hebben dat Clottemans de schrijver was van de anonieme brief die bij Els Van Doren toekwam.

Hij kreeg bevestiging van dat vermoeden na de dood van zijn minnares en na een zelfmoordpoging van Clottemans in december 2006. Ze had toen een afscheidsbrief geschreven en bekende daarin de anonieme brief.

Anonieme telefoontjes

Achteraf verklaarde Somers dat hij altijd gedacht had dat de
anonieme briefschrijver de moordenaar van Els Van Doren was. ‘Van het ogenblik dat die brief bij Els toekwam, wist ik dat ik op mijn tellen moest passen want ik zat verwikkeld in een emotionele chantage’, aldus de Nederlander.

‘Ik had Els de relatie tussen mij en Babs kunnen uitleggen, maar dat wilde ik niet’, aldus Somers. Hij zei indertijd aan Clottemans gevraagd te hebben of ze de brief had geschreven, maar dat ontkende ze volgens hem tot driemaal toe.

‘Ook de anonieme telefoontjes waren beangstigend want die persoon kon onze relatie onthullen, waardoor Els’ echtgenoot Jan De Wilde op de hoogte zou zijn, aldus Somers. ‘Eerst werd Els op haar mobiel gebeld, waarna de persoon ophing. Meteen daarna rinkelde mijn telefoon en er werd opnieuw neergelegd zonder iets te zeggen’.

Over Clottemans zei Somers dat ze samen met Van Doren is gestorven. ‘Ze is veranderd in een wolf in schaapskleren. Ze doet zich heel anders voor dan ze is’.

‘Vreemd gedrag’

Het hof hoorde dinsdagmorgen eerst een ander Nederlands lid van de parachuteclub in Zwartberg.

Volgens Edith Suurmeijer is het bijna onmogelijk om een parachute te saboteren in de hangar van de club zelf. Volgens haar zou iemand die dat probeert een zeer groot risico lopen omdat er altijd mensen over en weer lopen in de hangar.

Suurmeijer wees tijdens haar getuigenis op het vreemde gedrag van Clottemans toen in de club werd omgeroepen dat de parachute van Van Doren niet was opengegaan.

Zelf had de Nederlandse niet onmiddellijk door dat Van Doren overleden was, maar volgens haar viel Clottemans al na enkele woorden huilend op de vloer. ‘Vreemd. Ik vond het een overdreven reactie’, aldus Suurmeijer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content