Kroatië op 1 juli bij EU: ‘Voor beide partijen een goede zaak’

© Reuters
Jeroen Zuallaert

Twintig jaar geleden verliet schrijfster Dubravka Ugresic het pas onafhankelijk geworden Kroatië. Op 1 juli wordt haar geboorteland lid van de Europese Unie.

Zelfs in vrijwillige ballingschap is de tot Nederlandse genaturaliseerde schrijfster Dubravka Ugresic nog steeds een van de meest vooraanstaande schrijvers uit haar geboorteland. Haar kritische stem werd niet geapprecieerd in het nieuwe en door de burgeroorlog getraumatiseerde Kroatië. In de nationalistisch geïnspireerde pers werd ze een heks en een landsverrader genoemd. Ze ontving bedreigingen, ontvluchtte haar land en belandde na een jarenlange zwerftocht langs Europese en Amerikaanse universiteiten in Amsterdam. Haar boeken schrijft ze nog steeds in het Servo-Kroatisch, maar ze verschijnen meestal in het Engels, Duits of Nederlands.

Vindt u het EU-lidmaatschap een goede zaak voor Kroatië?

Ugresic: Ik denk oprecht dat het voor beide partijen een goede zaak is dat Kroatië erbij komt. Het land zit echt zwaar in de problemen: er is ontzettend veel corruptie en nepotisme, en een compleet gebrek aan transparantie. Europa zal zorgen voor open grenzen, meer investeringen en beter onderwijs. Het zal er misschien zelfs voor zorgen dat machthebbers de staat niet langer als hun familiebedrijf zullen beschouwen. Al denk ik dat de toetreding evenzeer vanuit een soort ressentiment gebeurt, om niet meer tot ‘de club van die vuile Balkanvolkeren’ te behoren.

Kan Europa een tegengif zijn voor het blinde nationalisme waarvoor u indertijd het land ontvlucht bent?

Ugresic: Het zou natuurlijk kunnen, maar ik betwijfel het. Europa is volledig gebaseerd op de principes van het nationalisme. Het hele continent is opgebouwd op een negentiende-eeuwse structuur van vlaggen en nationale mythen. De EU heeft die grenzen niet doen verdwijnen. De machthebbers willen gewoon niet zien dat de EU het nieuwe nationalisme in Europa de wind in de zeilen geeft. Een paar rechtse Hongaren die roepen dat ze alle Joden buiten willen? Een incidentje. 40.000 Nederlanders die het Polenmeldpunt van de extreemrechtse PVV invullen? Een fait divers. Grieken of Italianen die buitenlanders in elkaar slaan? Dat moeten we begrijpen, want het is crisis. Europa versterkt het nationalisme, maar niemand wilt het zien. (JZ)

Het volledige interview met Dubravka Ugresic vindt u deze week in Knack.

Kroatië handelspartner in wording voor België

De toetreding van Kroatië tot de Europese Unie kan het begin zijn van een versterkte commerciële samenwerking met België, hoewel die samenwerking momenteel nog niet groot is.

Vorig jaar voerde België voor 229,6 miljoen euro aan goederen uit naar het land, dat daarmee pas de op 74 na grootste klant van België was. Daarnaast voerde België voor 76,8 miljoen euro goederen in uit het nieuwste lid van de Europese Unie. Dat leverde een positieve handelsbalans voor België van 152,8 miljoen euro op.

In 2012 exporteerde België naar Kroatië vooral minerale producten (minerale brandstoffen, aardolie en destillatieproducten), die met 51,5 miljoen euro 22,4 procent van de Belgische export naar Kroatië vertegenwoordigen. Daarna volgen chemische producten (vooral farmaceutische) met 22,3 procent, machines en toestellen met 11,5 procent, en kunststoffen met 10,4 procent.

België voerde vorig jaar vooral chemische producten (vooral dan organische) in uit Kroatië voor 22,1 miljoen euro, of 28,2 procent van de invoer uit Kroatië. Daarna volgen machines en toestellen (18,8 pct), transportmateriaal (11,1 pct) en hout (10,3 pct).

Op regionaal niveau onderhield in 2012 vooral Vlaanderen handelsrelaties met Kroatië. Vlaanderen voerde voor 69 miljoen euro in, maar Kroatië is slechts de op 93 na belangrijkste leverancier. Op niveau van de export is Kroatië de op 74 na belangrijkste klant van Vlaanderen, met 198,95 miljoen euro.

Wallonië en Brussel hebben veel minder commerciële banden met Kroatië. Maar die situatie zal na de toetreding zeker veranderen, zoals dat het geval was voor de Tsjechische Republiek en Polen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content