Kritiek op nieuwe bouwregels

© Thinkstock

Zeven op de tien stedenbouwkundige ambtenaren vindt dat de invoering van die meldingsplicht geen meerwaarde heeft.

Sinds 1 december hoeven bouwers en verbouwers geen bouwvergunning meer aan te vragen voor bepaalde kleinere werken, gaande van een veranda tot een tuinhuisje of garage. Er bestaat enkel nog een meldingsplicht. Zeven op de tien ambtenaren vindt echter dat de invoering van die meldingsplicht geen meerwaarde heeft. Dat blijkt uit een enquête van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), waarover De Standaard dinsdag bericht. De gemeenten vrezen voor burenruzies en ongewilde bouwovertredingen.

Individueel

Gemeenten hebben individueel het recht om van de Vlaamse richtlijn af te wijken. Maandag raakte al bekend dat de Oost-Vlaamse gemeente Evergem de bouwvergunningen toch blijft verplichten.

Uit de enquête van de VVSG blijkt dat er snel navolging kan komen. Ruim zeventig procent van de ondervraagde ambtenaren vond dat de nieuwe regelgeving geen meerwaarde biedt.

Ze noemen de nieuwe regels onduidelijk en complex, zodat burgers ten onrechte kunnen denken dat alles mogelijk is. Ze tonen zich bovendien ontgoocheld over de werklast: zo moet de burger nog altijd een dossier indienen en moet de gemeente dit nog altijd verwerken.

Naast Evergem denken ook Aartselaar, Dilbeek, Hemiksem, Herenthout, Hoogstraten, Maasmechelen en Rijkevorsel eraan om de bouwvergunningen opnieuw in te voeren. Hasselt, Mechelen en Opglabbeek overwegen dan weer om deels de meldingsplicht niet toe te passen.

Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) blijft ervan overtuigd dat de nieuwe regeling tot minder administratie zal leiden, aldus nog De Standaard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content