Kritiek op Bourgeois voor organisatie verkiezingen

14/10/12 om 11:20 - Bijgewerkt om 11:20

Bart Somers (Open VLD) burgemeester van Mechelen, uit kritiek op Geert Bourgois (N-VA): 'Hij slaagt er niet in een degelijk computersysteem op poten te zetten'

Kritiek op Bourgeois voor organisatie verkiezingen

© Belga

De burgemeester van Mechelen, Bart Somers (Open VLD) uit kritiek op Vlaams minister van Binnenlands bestuur Geert Bourgeois (N-VA). "Geert Bourgeois slaagt er niet in een degelijk computersysteem op de poten te zetten." Somers moest lang aanschuiven.

Geert Bourgeois reageert dat het meestal om menselijke fouten gaat. In 80 procent van de gevallen, schat Bourgeois, worden de voorschriften niet correct nageleefd. In de rest van de gevallen gaat het over problemen met de computers zelf.

Om 12u zijn al 600 meldingen binnengelopen over defecte stemcomputers, waardoor de wachttijden in die bureaus stevig aantikken. In Dendermonde en Sint-Niklaas is telkens een elektronisch stembureau pas om 9 uur opengegaan door problemen met de apparatuur. Ook dee burgemeester van Sint-Niklaas is niet tevreden over het materiaal en de back-up van Binnenlandse Zaken.

'Bourgeois kondigde nieuw systeem met veel poeha aan'

"De back-up van Binnenlandse Zaken is niet wat het moet zijn" aldus burgemeester Christel Geerts (SP.A). "Er zijn ook voortdurend kleinere problemen met papier dat vastloopt in printers. Terwijl minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) de nieuwe apparatuur met veel poeha aankondigde, zijn we niet onverdeeld tevreden." Op het hoofdbureau is te horen dat de problemen te wijten zouden zijn aan kiezers die hun stemkaart in de gleuf van de printer steken, waardoor het papier vastraakt.

In Dendermonde-centrum startte ook één stembureau met een uur vertraging op. In tien van de veertig bureaus waren kleinere problemen gemeld, maar tegen 8.20 uur waren die opgelost. Volgens het hoofdbureau daar waren de problemen te wijten aan "kinderziektes". Nog in het arrondissement zijn kleinere vertragingen gemeld in onder meer Aalst. (Belga/SD)

Onze partners