Kritiek op bonus voor VRT-ambtenaren

22/03/12 om 14:30 - Bijgewerkt om 14:30

De openbare omroep wil zijn werknemers belonen voor hun bezuinigingen, dat zou maximaal 1,7 miljoen euro kosten. De Vlaamse oppositie vindt dit een 'vreemd signaal'.

Kritiek op bonus voor VRT-ambtenaren

© Belga

De openbare omroep wil zijn werknemers belonen voor hun inspanningen om te bezuinigen. Alles samen zou het de VRT maximaal 1,7 miljoen euro kosten, schrijft De Standaard.

Verschillende bronnen bevestigen dat de VRT zijn werknemers een "variabele verloning" wil toekennen. Het voorstel werd besproken op de raad van bestuur. Het remuneratiecomité stelde daar voor om alle VRT-werknemers een eenmalig cadeautje te geven van 1 procent van hun brutojaarloon van 2011. Op management- en directieniveau zou dat kunnen oplopen tot 6 procent. Alles samen zou het de VRT "maximaal" 1,7 miljoen euro kosten.

'War for talent'

Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur en van het remuneratiecomité, bevestigt dat er "nagedacht wordt over dergelijke scenario's". Hij ontkent niet dat er een raming van 1,7 miljoen euro circuleert. "Maar dat is het absolute maximum. En dat voor 2.338 medewerkers. Exuberant zijn de extra's gemiddeld gezien niet. In de "war for talent" die volop woedt in televisieland, gaat het zelfs om een habbekrats.

De VRT-directie sloot zich bij de uitspraken van Luc Van den Brande aan. De vakbonden reageerden verbaasd, maar weigerden verder commentaar. Zij vroegen onlangs een verhoging van 1 procent voor de laagste loonschalen op de VRT, maar kregen toen nul op het rekest omdat er geen geld was. Er wordt samengezeten voor sociaal overleg.

Ook minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) wil niet reageren zolang er niets definitief beslist is. De raad van bestuur stuurde het voorstel terug naar het remuneratiecomité. Er komt vanuit verschillende hoeken kritiek op het voorstel.

Bart Tommelein (Open VLD): 'Verkeerde keuze in licht van besparingen'

Vlaams parlementslid Bart Tommelein (Open VLD) vraagt zich af of het uitkeren van een bonus een goed signaal is. Hij looft de openbare omroep voor de zware besparingsinspanning die hij achter de rug heeft. Maar in het licht van de besparingen die de overheid moet doorvoeren, vindt Tommelein het
uitkeren van een bonus "een vreemde keuze". Een en ander kadert volgens hem in de strijd van de VRT met de commerciële concurrentie. Tommelein wil alvast meer tekst en uitleg van minister Lieten over de plannen.

"Als ik hoor dat de kostprijs van Villa Vanthilt voor de gastgemeenten opnieuw serieus gestegen is, als ik merk dat de VRT agressieve campagnes moet voeren om zoveel mogelijk regionale reclame op Radio 2 te krijgen ten koste van de regionale omroepen, als uit de cijfers van de minister blijkt dat de Vlaamse regering de afgelopen jaren verschillende extra subsidiepotjes aan de VRT heeft gegeven, naast de riante basisdotatie, dan zou een mens toch
denken dat de VRT dit extra geld dringend nodig had om programma's te maken", aldus het oppositielid.

Tommelein gunt naar eigen zeggen "ieder hardwerkend personeelslid" een extra. "Maar in het licht van de besparingen die de overheid moet doorvoeren, vind ik dit een vreemde keuze van het VRT-bestuur".

Volgens hem speelt de recente overstap van een aantal persoonlijkheden naar de concurrentie, zoals Radio1-stem Gilles Decoster en StuBru-presentatrice Sofie Lemaire naar Woestijnvis, een rol bij de plannen. "Waarschijnlijk probeert de publieke omroep deze evolutie met bonussen tegen te gaan", luidt het.

Wilfried Vandaele (N-VA): 'Klap in gezicht van andere ambtenaren'

Ook Vlaams parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) vindt het een "vreemd signaal" van de VRTl. Hij erkent dat het besparingstraject bij de openbare omroep voor iedereen binnen het bedrijf een moeilijke oefening was en dat de VRT daar heel goed is doorgekomen. Maar om dan net na de Vlaamse begrotingscontrole te gaan spreken over extra's, is een klap in het gezicht van de andere Vlaamse ambtenaren die hun werkingsmiddelen zien dalen, meent Vandaele.

De N-VA'er herinnert eraan dat de Vlaamse regering tijdens die begrotingscontrole op zoek moest naar 500 miljoen euro. "De VRT kwam zonder kleerscheuren uit die oefening. Dat de VRT dan nu, in deze nog steeds economisch moeilijke en onzekere tijden, aankondigt om na te denken over bonussen is een vreemd signaal", stelt Vandaele.

Hij noemt de timing "hoogst ongelukkig". De discussie zou volgens hem best minstens een jaar worden uitgesteld, zodat kan worden afgewacht of de economie het volgende jaar weer aantrekt. "Als de budgettaire ruimte er is, gun ik elke individuele werknemer een extraatje. Maar in deze tijden is het belangrijker dat het management het totale kostenplaatje zo laag mogelijk houdt om eventuele tegenvallers in de toekomst te kunnen opvangen", besluit Vandaele.

Bart Caron (Groen): 'Beperkte bonus kan, maar dan voor iedereen gelijk'

Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) kan leven met een beperkte bonus, maar dan wel een gelijk percentage voor elk personeelslid en volgens ernstige criteria. Caron waarschuwt evenwel dat de drijfveer niet mag zijn dat de openbare omroep op die manier wil voorkomen dat medewerkers
overstappen naar een concurrent.

Het groene parlementslid heeft het over een "opmerkelijke overweging", gezien het ingrijpend besparingsplan waarin de VRT al een paar jaar is gedwongen. Hij herinnert eraan dat een vrij grote personeelsgroep moest afvloeien en dat er moet worden ingeleverd op programma-aankopen. "En toch meent de VRT dat het personeel heel goed heeft gewerkt en recht heeft op een bonus, en zoals steeds is die groter voor de grote vissen dan voor de garnalen", stelt Caron.

Ook volgens hem is de VRT bang voor de komst van Woestijnvis en vreest de omroep nog meer medewerkers te verliezen aan deze concurrent. "Cynisch gesteld: het is jammer voor de leerkrachten en de cultuurwerkers dat zij geen concurrenten hebben, ze zouden niet moeten inleveren, maar meer verdienen. Het is nog maar eens een bewijs van de commerciële logica die bij de openbare omroep heerst", gaat Caron voort.

Een bonus zal volgens Caron nooit volstaan om te vermijden dat medewerkers overstappen naar een concurrent. "Laat dat alstublieft niet de drijfveer zijn. Het is exact deze reden die verklaart waarom Didier Bellens zoveel geld verdient bij Belgacom", besluit Caron.

Socialistische vakbond: 'Vreemde manier van werken'
De socialistische bediendevakbond bij de VRT vindt dat de directie van de openbare omroep "een vreemde manier van werken" hanteert. Volgens
vakbondsman Luk Vandenhoeck (ACOD) had de directie eerder gezegd dat er geen geld was.

"Normaal is er eerst overleg en wordt een akkoord gesloten, waarna de raad van bestuur beslist", zegt Vandenhoeck. Het extraatje zou de VRT maximaal 1,7 miljoen euro kosten. "Er is dan toch ruimte om te onderhandelen, dus dat gaan we dan ook doen", reageert Vandenhoeck.

De christelijke vakbond bij de VRT wil geen commentaar kwijt zolang de onderhandelingen lopen. Toch zegt men ook daar "verbaasd" te zijn over de gang van zaken. (Belga/SD)

Onze partners