"Kritiek N-VA is complete nonsens" (CD&V)

25/09/11 om 10:35 - Bijgewerkt om 10:35

Ook de CD&V vindt de kritiek van Bart De Wever op het akkoord over de financieringswet onterecht.

"Kritiek N-VA is complete nonsens" (CD&V)

© Belga

Ook de Vlaamse christendemocraten noemen de kritiek van N-VA-voorzitter Bart De Wever op de hervorming van de financieringswet "complete nonsens". Volgens Vlaams parlementslid en CD&V-expert tijdens de onderhandelingen Koen Van den Heuvel staan in het akkoord zaken waar Vlaanderen al jaren voor strijdt: meer fiscale autonomie, een responsabilisering van de deelstaten en een transparante solidariteit met de Franstaligen.

Groen!-voorzitter Wouter Van Besien hekelde eerder al de kritiek van de Vlaams-nationalisten op het derde deelakkoord dat de acht partijen zaterdagochtend afsloten. In De Ochtend op Radio1 deed Koen Van den Heuvel, die voor de CD&V als "sherpa" mee aan de onderhandelingstafel zit, zondag hetzelfde.

Dat er voor de Franstaligen 500 miljoen per jaar bijkomt als solidariteit, noemt Van den Heuvel totaal onjuist. "Dit is intellectueel oneerlijk. Wij doen net het omgekeerde. Nu is er een verdoken transfer van 500 miljoen. De Franstaligen verliezen dit bedrag, maar geleidelijk. Wij halen dus 500 miljoen uit de transfers", luidde het.

De CD&V'er benadrukt ook dat nu in het solidariteitsmechanisme 95 procent van het verschil met Vlaanderen wordt gecompenseerd. Dat wordt in de toekomst nog slechts 80 procent. Net zoals Van Besien ontkent Van den Heuvel dat de 461 miljoen voor Brussel een blanco cheque is. Het geld is gekoppeld aan het akkoord over Brussel en de helft van de som is toegewezen aan zaken zoals veiligheid, infrastructuur, enzovoort. "Bovendien heeft De Wever in Vollezele aan de PS 500 miljoen beloofd. Dat is iets dat de PS nooit vergeet", aldus de CD&V-sherpa.

De Vlaamse christendemocraat neemt het niet dat de fiscale autonomie die Vlaanderen krijgt door de N-VA wordt geminimaliseerd. De autonomie stijgt van 20 naar 50 procent. Indien de nieuwe bevoegdheden worden meegerekend, gaat het om een toename van 15 naar 35 procent. "De Wever heeft één jaar gehad om voor meer fiscale autonomie te zorgen. Toen hij wegliep van de onderhandelingstafel stond de teller op nul. Nu is het 50 procent", aldus Van den Heuvel.

"Ik denk dat het kort door de bocht is als je langs de zijkant staat te roepen dat het nooit genoeg is", is de conclusie van de CD&V'er. (Belga/INM)

Onze partners