"Kritiek Bart De Wever houdt geen steek" (Groen!)

25/09/11 om 09:58 - Bijgewerkt om 09:58

Volgens Groen!-voorzitter Wouter Van Besien is de kritiek van Bart De Wever op het akkoord over de financieringswet onterecht.

"Kritiek Bart De Wever houdt geen steek" (Groen!)

© Belga

Volgens Groen!-voorzitter Wouter Van Besien slaan N-VA en haar voorzitter Bart De Wever met hun kritiek op de hervorming van de financieringswet de bal compleet mis.

"Zijn persbericht was waarschijnlijk al op voorhand geschreven. De argumenten die hij gebruikt, zijn fout en bovendien in tegenspraak met wat hij zelf het voorbije jaar over de financieringswet heeft gezegd. De responsabilisering, de fiscale autonomie en een eerlijke financiering, het zit allemaal in het nieuwe akkoord", stelt Van Besien.

De Wever sabelde zaterdag het akkoord over de financieringswet neer. Het voorziet nauwelijks fiscale autonomie en organiseert nieuwe transfers naar het zuiden, luidde het kort samengevat.

Weerlegging redenering Bart De Wever

Van Besien ontwaart verschillende fouten in de redenering van de N-VA. Dat er geen sprake is van een echte fiscale autonomie is niet juist, meent hij. Het zakgeldfederalisme wordt wel degelijk vervangen door het verdienen van eigen middelen, argumenteert de Groen!-voorzitter.

Hij weerlegt ook de N-VA-bewering dat Wallonië jaarlijks 500 miljoen extra krijgt. "Die 500 miljoen euro is een bedrag dat Wallonië in de huidige financieringswet krijgt. Door de nieuwe financieringswet wordt dat geld geleidelijk aan afgebouwd tot nul euro op twintig jaar. Deze afbouwmaatregel bestempelen als een bijkomende transfer is boerenbedrog", luidt het.

Ook fout is de stelling dat Brussel 600 miljoen euro extra krijgt zonder daar iets voor te moeten doen. Het gaat maar om 461 miljoen en er zijn wel degelijk voorwaarden aan gekoppeld, benadrukt Van Besien. Het geld is volgens hem voor de helft duidelijk toegewezen aan zaken zoals veiligheid, mobiliteit en onderwijsinfrastructuur en wordt gekoppeld aan hervormingen.

Van Besien ontkent ook dat er extra geld gaat naar de Franse gemeenschap. "Voorlopige projecties op langere termijn (tegen 2025) geven in vergelijking met de huidige financieringswet een licht verlies voor de Franstalige gemeenschap en een lichte winst voor Vlaanderen".

De voorzitter van de Vlaamse groenen, die mee aan de onderhandelingstafel zat, neemt de kritiek van De Wever niet dat er eerst op federaal niveau bespaard moet worden vooraleer bevoegdheden worden overgedragen aan de deelstaten. "In het verleden mochten er van De Wever geen nieuwe bevoegdheden overkomen met minder dan het volledige budget. Want dan zou de besparing in Vlaanderen en de andere regio's moeten gebeuren. Nu mag van De Wever de besparing niet op federaal niveau gebeuren", klinkt het. (Belga/INM)

Onze partners