Kristof Calvo: 'Premier is niet eerlijk over taxshift'

26/07/15 om 16:37 - Bijgewerkt om 16:44

Bron: Knack

Volgens federaal fractievoorzitter van Groen, Kristof Calvo speelt premier Charles Michel geen open kaart over de taxshift. "Het wordt tijd dat premier Michel de waarheid vertelt over de 100 euro extra die beloofd wordt."

Kristof Calvo: 'Premier is niet eerlijk over taxshift'

Kristof Calvo (Groen) © BELGA

Kristof Calvo heeft het over "een gemiste kans" in een interview met het VTM Nieuws. "Toen het akkoord er kwam, was ik vooral benieuwd en blij. Maar dat sloeg snel om."

"Teleurstelling en verontwaardiging"

Teleurstelling en verontwaardiging zijn de woorden die de fractieleider in de mond neemt wanneer het over de taxshift gaat. "De rechtvaardigheid blijft uit en de middenklasse is opnieuw de pineut", aldus Calvo.

Hij is in het bijzonder teleurgesteld over de contributie van CD&V: "Een eerlijke bijdrage van de grote vermogens is nochtans waar CD&V op hamerde. Uiteindelijk blijft er maar 28 miljoen euro over, via de speculatietaks. Dat is peanuts."

CD&V heeft heel hoog ingezet en zeer weinig binnengehaald, klinkt het bij de fractievoorzitter. "Maar er is wel een maatschappelijke en politieke meerderheid om de grote vermogens meer te laten bijdragen. Hopelijk kan CD&V in de vakantieperiode wat bezinnen. Dan is er veel mogelijk."

Volgens hem is het nu de taak van de centrumpartij om mogelijke stakingen te vermijden.

100 euro extra

Daarnaast is Calvo niet te spreken over de onduidelijkheid rond "de 100 euro extra die iedere werknemer zal krijgen." Volgens hem wordt het tijd dat de premier open kaart speelt: "Niet elke werknemer gaat erop vooruit, uiteindelijk zal zeventig procent van de werkende populatie geen extra loon krijgen". Hij schermt met het argument dat die 100 euro extra enkel voor mensen zijn die minder dan 2.400 euro bruto per maand verdienen. "Bij de voorstelling van de taxshift was er nog sprake van 100 euro extra per maand voor elke werknemer."

Volgens Calvo is het geld er bovendien niet om die extra's te betalen. "Zelfs al gaat het maar om dertig procent van de werkende bevolking, het kost 1,4 miljard euro, terwijl de taxshift maar 850 miljoen euro in het laatje zal brengen." (VTM/NS)

Lees meer over:

Onze partners