Kristof Calvo: 'Koen Geens is een brokkenpiloot'

16/07/14 om 08:56 - Bijgewerkt om 08:56

Bron: Knack

Donderdag komt minister van Financiën Koen Geens (CD&V) in het parlement uitleg geven over de heisa rond BNP Paribas, dat 190 miljard euro versluisde naar Iran, Cuba en Sudan, ondanks de internationale sancties tegen die regimes. Kristof Calvo, de nieuwe fractieleider van Groen, wet alvast de messen.

Kristof Calvo: 'Koen Geens is een brokkenpiloot'

Kristof Calvo (Groen) © Reporters

Volg donderdag LIVE de uitleg van Koen Geens in het parlement over de heisa rond BNP Parisbas.

Wat verwacht u donderdag precies van Geens?

Calvo: Hij moet eerst en vooral duidelijk uitleggen hoe de situatie in elkaar zit. Waren de Belgische bestuurders op de hoogte van de geldstromen naar die wansmakelijke regimes? Wij willen met de Belgische staat niet medeplichtig zijn aan zulke wanpraktijken. Heeft de minister de bestuurders wel een duidelijk mandaat gegeven? Ook op die vraag willen we een antwoord. Die mensen zitten niet in het bestuur van BNP Paribas om hun persoonlijke mening te geven, zoals ze onlangs in een interview beweerden. (scherper) Geens mag dan wel een uitstekende communicator zijn, als minister van Financiën is hij een brokkenpiloot: verschillende Europese veroordelingen, voortdurend ballonnetjes oplaten die even snel weer uiteenspatten, en nu dit weer. Geens is niet beter dan zijn voorgangers Didier Reynders (MR) of Steven Vanackere (CD&V).

SP.A wil de Belgische aandelen in BNP Paribas verkopen.

Calvo: Dat vind ik redelijk laf. Nu zo snel mogelijk vertrekken, desnoods met financieel verlies, is geen daad van goed bestuur. Zolang we aandeelhouder zijn, moeten we onze verantwoordelijkheid opnemen. Wel willen we nagaan of deze participatie op lange termijn een meerwaarde is of niet. We zijn daar heel pragmatisch in. (PC)

Het volledige interview met Kristof Calvo over de oproep tot progressieve frontvorming van SP.A, de kansen op regeringsdeelname voor Groen en het cumulverbod van zijn partij leest u deze week in Knack.

Onze partners