Kristof Calvo (Groen!): 'CD&V en Open VLD moeten goed oppassen'

01/10/11 om 11:15 - Bijgewerkt om 11:15

Groene parlementsleden waarschuwen andere onderhandelaars.

De kans bestaat dat er de komende dagen knopen worden doorgehakt welke partijen uiteindelijk gesprekken beginnen over de echte regeringsonderhandelingen, en de kans is groot dat liberalen, socialisten en christen-democraten het zonder de groenen zullen doen. Groenen, die wel al het communautaire akkoord hebben mee onderhandeld, en dat ook beloofd hebben straks in het parlement te steunen, ongeacht ze uiteindelijk in de oppositie of in de meerderheid zitten.

Maar dat betekent niet, waarschuwt Groen!-parlementslid Kristof Calvo, dat de groenen daarmee de dienstmaagd van de meerderheid zijn. Wel integendeel: "CD&V en Open VLD moeten goed oppassen welk discours ze ontwikkelen."

Versta: de finalisatie van de al afgesloten akkoorden zou wel eens moeilijker kunnen lopen dan verwacht. Er is namelijk nog maar alleen een akkoord over de principes van de staatshervorming, en nog niet over de concrete wetteksten. Dat zijn gesprekken voor straks. Ook daarvoor zijn de groenen nodig.

Kristof Calvo: "Groen! is kandidaat om deel uit te maken van de regering. Niemand weet wat er gaat gebeuren, maar CD&V en Open VLD moeten ons niet proberen te vernederen. Ze horen ons te respecteren. Als ze op ons rekenen om hun grote staatshervorming te realiseren en Kris Peeters een pak bevoegdheden erbij te geven, dan moeten ze heel hard opletten met wat ze de komende weken doen en zeggen. Ze moeten vooral niet denken dat we zomaar aan de zijlijn gaan staan, dat de groenen de kneusjes van de Wetstraat zijn."

"We hebben de onderhandelingen over de staatshervorming en de sociaal-economische agenda bewust uit elkaar gehouden: dat zijn voor ons twee afzonderlijke onderhandelingen. Net daarom hebben we tijdens de gesprekken over de staatshervorming op onze strepen gestaan rond belangrijke groene punten zoals politieke ethiek, klimaatresponsabilisering en de Brusselse interne staatshervorming. Alleen zijn er grenzen aan onze bescheidenheid en empathie."

"Stel dat Groen! er voor het tweede luik niet bij mag zijn, dan moeten CD&V en Open VLD toch een beetje opletten welk discours ze over ons ontwikkelen. Het zou niet wijs zijn ons te schofferen. Ze hebben ons nodig voor het communautaire, dus het zou niet verstandig zijn ons in andere discussies met onze voeten te spelen."

Calvo benadrukt dat zijn partij bereid is haar verantwoordelijkheid op te nemen. "Niet om er per se bij te zijn, maar wel om onze inhoudelijke stempel te drukken op het regeerakkoord." (WPA) Het volledige interview woensdag in Knack

Onze partners