Kris Van Dijck (N-VA): "Vlaams regeerakkoord spoedig heronderhandelen"

15/06/10 om 17:30 - Bijgewerkt om 17:30

De verpletterende overwinning van N-VA bij de federale verkiezingen zal tot in het Vlaams Parlement te voelen zijn. Vlaams parlementlid Kris Van Dijck (N-VA) stelt een heronderhandeling van het Vlaams regeerakkoord in het vooruitzicht. En Vlaanderen zal ook moeten besparen.

Kris Van Dijck (N-VA): "Vlaams regeerakkoord spoedig heronderhandelen"

© Lieven Van Assche

Op een rondetafelgesprek dat Knack organiseerde schetste Carl Decaluwé (CD&V) de grote uitdaging voor N-VA: "Een staatshervorming kan niet meer zoals vroeger worden afgekocht met geld."

"Het zal moeten gaan over meer bevoegdheden voor de deelstaten, die zelf verantwoordelijk moeten worden voor de inkomsten. Maar er zal hoe dan ook minder geld zijn voor de deelstaten."

Fientje Moerman (Open VLD): "De financieringswet is vandaag heel royaal voor Vlaanderen. Als er meer bevoegdheden naar de deelgebieden gaan, met meer verantwoordelijkheid maar ook minder geld, dan zal dat Wallonië nog meer zorgen baren dan Vlaanderen."

"En het zal al niet makkelijk zijn in Vlaanderen. Voor het eerst zullen we echt moeten nadenken over bezuinigingen. Laten we eerlijk zijn: de Vlaamse regering doet vandaag zaken die ze niet zou doen, als ze niet tachtig procent van haar inkomsten van de federale overheid kreeg. We zullen dus ook in Vlaanderen keuzes moeten maken."

Decaluwé: "Er zullen heilige huisjes moeten sneuvelen. Frank Vandenbroucke (SP.A) legde het probleem van de dienstencheques op tafel. Moeten die niet een beetje duurder worden om het systeem betaalbaar te houden?"

"Niemand wil lastenverhogingen, maar er moet wel geld zijn. Je moet ook op Vlaams niveau op een verstandige manier en zonder aan partijpolitiek opbod te doen aan de mensen uitleggen dat er heilige huisjes zullen moeten sneuvelen."

Kris Van Dijck (N-VA) gaat nog een stap verder: "Als een regeringsvorming en staatshervorming lukt, hebben we ook een aangepast Vlaams regeerakkoord nodig. De kaarten zullen anders liggen, er zal moeten worden heronderhandeld."

"Als de deelstaten met die copernicaanse omwenteling worden geresponsabiliseerd, is het evident dat ook het Vlaamse regeerakkoord herbekeken wordt. En we gaan daar allemaal niet te lang mee wachten."

(EWP)

Onze partners