Kris Peeters wil nota Di Rupo herschreven zien

10/07/11 om 14:26 - Bijgewerkt om 14:26

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) vindt dat de nota van formateur Elio Di Rupo herschreven moet worden, omdat die voor hem nu geen basis kan vormen voor onderhandelingen.

Kris Peeters wil nota Di Rupo herschreven zien

© Belga

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) vindt dat de nota van formateur Elio Di Rupo herschreven moet worden, omdat die voor hem nu geen basis kan vormen voor onderhandelingen.

Dat zei Peeters vandaag aan de redactie van de VRT. "Verder praten heeft weinig toegevoegde waarde, wanneer men niet weet waarover men gaat praten en zeker niet omdat de 'maar' in 'ja, maar' zo vet wordt geschreven," dixit de minister-president.

Argumenten

"Ik vind dat van deze bezinningsperiode gebruik moet worden gemaakt om alle argumenten die tegen de nota-Di Rupo zijn geformuleerd grondig te bekijken, en te bekijken in welke mate de tekst bijgestuurd moet worden."

Peeters wil ook klare cijfers zien. "Om de federale begroting in evenwicht te krijgen heeft Vlaanderen 2 miljard euro vrijgemaakt. Als ik zie dat ze nu nog eens 2,6 miljard euro vragen om de begroting tegen 2015 in evenwicht te krijgen, dan stel ik mij daar ernstige vragen bij."

N-VADe vraag of met een herschreven tekst ook zonder N-VA gepraat kan worden, ontweek Peeters. Hij merkte op dat dit een vraag is voor partijvoorzitter Wouter Beke, die vooral afhangt van de mate waarin de bijgestuurde tekst "effectief een serieuze stap zet naar een grondige staatshervorming".

Toch liet hij meteen ook verstaan dat "de belangrijkste partijen langs beide kanten van de taalgrens" erover moeten willen onderhandelen, wat N-VA toch weer in de vergelijking brengt.

Bevoegdheden

In afwachting van de uitblijvende staatshervorming wil de Vlaamse minister-president "het onderste uit de kan halen" van zijn eigen sociale bevoegdheden. Dat staat in zijn 11 juli-toespraak die Peeters zondagavond in Kortrijk zal uitspreken.

Peeters mikt onder meer op de uitbouw van de zorgverzekering, een kindpremie voor kinderen tot drie jaar en een maximumfactuur voor de thuiszorg.

"De financiële ruimte die vrijkomt voor de komende jaren, gaan we gebruiken voor wie het moeilijk heeft: voor armen, voor jongeren en ouderen, voor personen met een handicap", zo luidt het in zijn speech. (Belga/KVDA)

Onze partners