Kris Peeters wil 'grote sociale incidenten' voorkomen

18/12/14 om 18:27 - Bijgewerkt om 18:27

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil 'grote sociale incidenten' voorkomen bij mensen die geen recht meer zullen hebben op een inschakelingsuitkering. 'Ik wil niet dat jongeren volgend jaar maanden zonder vergoeding vallen.'

Kris Peeters wil 'grote sociale incidenten' voorkomen

Kris Peeters (CD&V) © BELGA

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil een manier zoeken om "grote sociale incidenten" te voorkomen bij mensen die vanaf binnenkort geen recht meer hebben op een inschakelingsuitkering. Dat heeft hij donderdag in de Kamer geantwoord op een vraag van Raoul Hedebouw (PVDA). Die vroeg de minister een moratorium op de schrapping in te voeren, maar daar ging Peeters niet op in.

'Ik weet hoe delicaat dit is'

Volgens cijfers van de socialistische vakbond zouden vanaf 1 januari 2015 zowat 32.000 mensen dat recht op een inschakelingsuitkering kunnen kwijtspelen omdat ze die al drie jaar hebben ontvangen. De meerderheid van hen zou afkomstig zijn uit Brussel en Wallonië. In 2017 zouden er daar 20.000 kunnen bijkomen en nog eens 10.000 door de maatregelen van de nieuwe regering.

Peeters herinnerde eraan dat het om een beslissing uit 2012 gaat van de vorige regering om de maximumtermijn op drie jaar te bepalen. Toch toonde hij zich gevoelig voor het dossier. "Ik weet heel goed hoe delicaat dat is en ik bekijk de problematiek nog verder", luidde het. "Ik zou immers niet graag hebben dat heel wat jongeren volgend jaar twee tot drie maanden zonder vergoeding zouden vallen". Hoe hij het probleem zal oplossen, kon de minister nog niet kwijt. Hij verklaarde het dossier "au sérieux" te nemen, maar houdt zich ook aan de beslissingen uit het regeerakkoord. "Ik bekijk hoe wij op een goede manier grote sociale incidenten kunnen voorkomen", besloot Peeters. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners