Kris Peeters wil 'gedachtengoed niet verloochenen voor federaal postje'

31/03/12 om 16:30 - Bijgewerkt om 16:30

Voor Vlaams minister-president Kris Peeters is een overstap naar het federale niveau 'uitgesloten'. Kan hij geen MP blijven, dan stopt zijn politieke verhaal.

Kris Peeters wil 'gedachtengoed niet verloochenen voor federaal postje'

© Belga

In de krant Het Laatste Nieuws blikt Vlaams minister-president vooruit op de verkiezingen van 2014. Hij acht het niet uitgesloten dat na die samenvallende federale en Vlaamse verkiezingen zijn politieke verhaal afgelopen is. Ook in Het Nieuwsblad zegt hij dat. "Ik ben erin gestapt in 2004 en ik heb me geëngageerd tot 2014, maar wat er daarna komt, weet ik niet", zo klinkt het.

Gevecht met De Wever

"Als je ervan uitgaat dat de grootste partij de regeringsleider levert, dan is enige bescheidenheid op zijn plaats." Peeters lijkt daarmee de concurrentie van de N-VA in te calculeren. Volgens Peeters is het allesbehalve evident dat hij zichzelf opvolgt als minister-president, klinkt het in Het Nieuwsblad.

Vooral omdat ook N-VA-boegbeeld Bart De Wever ambities heeft voor het minister-presidentschap. De minister-president zegt wel het gevecht met De Wever te willen aangaan.

Even wijs als Jan Peter Balkenende

Het federale niveau interesseert Peeters in dat geval niet. Zijn voorgangers in Vlaanderen Yves Leterme en Patrick Dewael deden dat wel, maar Peeters ziet zijn voorbeeld in het buitenland. De Nederlandse oud-premier Jan Peter Balkenende, zo zegt Peeters, zei erg tevreden geweest te zijn een ministerpost in de regering-Rutte afgewezen te hebben. "Ik hoop even wijs te zijn", aldus Peeters, die daarmee aangeeft geen vakminister te willen zijn in een regering die door een ander geleid wordt.

Peeters: 'Geloofwaardigheid niet te grabbel voor federaal postje'

De reden daarvoor is ook ideologisch: "Ik sta voor Vlaanderen, voor de Copernicaanse omwenteling. Ik ben een overtuigde confederalist. Ik ga mijn gedachtegoed niet verloochenen voor een postje in de federale regering. Dan gooi ik mijn geloofwaardigheid te grabbel."

Peeters: 'De politiek is iets tijdelijk, ook al doe ik het met overgave'

Blijkt een derde termijn als Vlaams MP er niet in te zitten, dan ziet Peeters, die de overstap maakte van Unizo-topman naar de politiek, zijn toekomst buiten de politiek: "De politiek is voor mij iets tijdelijk. Het is een harde stiel, waarin je harde kritiek krijgt die vaak niet terecht is. Let wel, ik oefen dit vak met overtuiging uit. Maar die overgave zou ik ook elders kwijt kunnen." (SD)

Onze partners