Kris Peeters vraagt snel duidelijkheid over liberale kandidaat-premier

16/09/14 om 15:52 - Bijgewerkt om 15:52

Coformateur Kris Peeters vraagt dat Open VLD en MR zo snel mogelijk duidelijk maken wie ze als kandidaat-premier naar voren schuiven.

Kris Peeters vraagt snel duidelijkheid over liberale kandidaat-premier

Kris Peeters bij Koen Geens © BELGA

Terwijl de onderhandelingen over een nieuwe regering stilaan de laatste fase naderen - met de begrotingsbesprekingen die de komende dagen bij de horens worden gevat - rijst de vraag of de kandidaat-premier, zoals de traditie het wil, niet de gesprekken moet leiden en een akkoord smeden.

'Dat is een heel goede vraag', stelde Peeters voor aanvang van het formatieberaad in het voorzitterschap van de Kamer. 'Ik heb de indruk dat meerdere kandidaten zich aandienen. Ik denk dat het goed zou zijn mocht de liberale familie daar snel duidelijkheid in brengen'.

Peeters voegde er evenwel aan toe dat het ultieme moment de eedaflegging bij de koning is. 'Ik zal intussen mee proberen de kar te trekken als coformateur, ook al ben ik geen kandidaat-premier'.

Uitzonderlijk

Ook politicoloog Carl Devos (UGent) noemt het op Knack.be uitzonderlijk dat men nog geen idee zou hebben wie naar de Wetstraat 16 gaat.

'Tijdens onderhandelingen is altijd al min of meer duidelijk wie premier zou worden (in regel de formateur), zelfs al worden een paar ministerportefeuilles effectief pas na het finale akkoord beslist.'

Charles Michel (L)

Charles Michel (L) © BelgaImage

Namen

N-VA, MR, CD&V en Open VLD kwamen vorige week overeen dat Marianne Thyssen (CD&V) ons land zal vertegenwoordigen in de Europese Commissie. Daardoor zag Peeters het premierschap aan zich voorbijgaan. Het is nu aan de liberale familie om de eerste minister te leveren.

Sindsdien wordt volop gespeculeerd wie binnenkort zijn (haar) intrek in de 'Zestien' neemt. Aan Franstalige kant zijn Charles Michel en Didier Reynders de meest voor de hand liggende namen. Een peiling in de Franstalige media zette Maggie De Block de voorbije dagen volop in de schijnwerpers. Zij zou 'niet ja of niet neen' zeggen tegen de topjob.

Geruchten

Andere namen die al vielen, zijn die van Louis Michel (MR), Patrick Dewael en Alexander De Croo (beiden Open VLD), al zijn dat wellicht niet meer dan geruchten. Volgens politicoloog Carl Devos is Kris Peeters zelf nog altijd niet uit de running.

N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever heeft zelf aangegeven dat hij het premierschap niet ambieert.

Lees meer over:

Onze partners