Kris Peeters verdedigt uitspraak Brussel

06/04/11 om 17:00 - Bijgewerkt om 17:00

De minister-president is verontwaardigd dat hij een handelsmissie in Brazilië vroeger dan gepland moest verlaten voor een actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement.

Kris Peeters verdedigt uitspraak Brussel

© Belga

Minister-president Kris Peeters (CD&V) begrijpt de heisa over zijn uitspraken over Brussel niet. Hij moest woensdag halsoverkop terugkeren van een handelsmissie in Brazilië om een actualiteitsdebat over de kwestie in het Vlaams Parlement bij te wonen. Afgelopen weekend stelde Peeters dat Brussel nooit een volwaardig gewest zal worden en dat de gemeenschappen een belangrijke rol moeten blijven spelen in de hoofdstad. Zo goed als alle Vlaamse partijen zijn het inhoudelijk eens met die visie, maar oppositiepartijen Groen! en Open VLD hekelden de manier en de timing van de communicatie. Groen! wilde Peeters woensdag aan de tand voelen over zijn uitspraken.

Peeters had zelf voorgesteld om het actualiteitsdebat op donderdag te houden, maar daar ging het Vlaams Parlement niet mee akkoord. Uiteindelijk ging het debat woensdag vaker over de naamsverandering van de Franse gemeenschap en de zin of onzin van de plotse terugkeer van Peeters, meldt Belga.

De minister-president begrijpt de heisa over zijn uitspraken niet. "Er is niks nieuws onder de zon. Ik wilde gewoon aan de Franstaligen duidelijk maken waar het voor ons op staat," zei hij. De minister-president herhaalde dat Vlaanderen Brussel niet zal lossen en nu al jaarlijks 670 miljoen euro in de hoofdstad investeert.

Buitenlandse missies
Aan de VRT zei Peeters dat het nu "welletjes" is geweest om handelsmissies vervroegd te onderbreken. In 2008 haalde de bankencrisis Peeters vervroegd uit Japan en vorig jaar leidde het Opel-dossier tot een vervroegde terugkeer van de minister-president uit Californië.

Kris Peeters is naast minister-president ook Vlaams minister van Buitenlands Beleid. "Dat betekent inderdaad dat ik er vaak niet ben, maar dat kan worden opgevangen door collega's," zei hij. "We moeten daar duidelijke afspraken rond maken." (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners