Kris Peeters: 'Soms denk ik dat ze me willen breken'

22/08/15 om 11:02 - Bijgewerkt om 11:48

Vice-premier Kris Peeters (CD&V) haalt uit naar Alexander De Croo (open Vld) in een interview met de krant le Soir, omdat hij bewust gelekt zou hebben uit de taxshiftonderhandelingen om CD&V te beschadigen. De vice-premier beschouwt het vertrouwen binnen de kern als gebroken.

Kris Peeters: 'Soms denk ik dat ze me willen breken'

Minister van consumentenzaken Kris Peeters vindt de boete een goede zaak voor de consumenten, maar ook voor bedrijven, die nu eerlijker kunnen concurreren. © BELGA

Dit weekend vertrouwt CD&V vicepremier Kris Peeters (CD&V) zijn 'woede en verontwaardiging' toe aan de krant le Soir. De voormalige minister-president heeft al enkele klappen gekregen sinds hij actief is op federaal niveau. De oorzaak daarvan zijn vooral lekken in de nasleep van het 'delicate' akkoord over de taxshift, eind juli.

Op 23 juli, toen het akkoord over de tax shift nog maar net was goedgekeurd, publiceerde Newsmonkey een 'horrorlijst' van Kris Peeters, met manieren waarop CD&V de tax shift wilde financieren, maar die er uiteindelijk niet zijn doorgekomen. Uit de lijst blijkt dat Peeters' partij als grote verliezer uit de onderhandelingen is gekomen.

'Dit is ongehoord. Ik heb ook een horrorlijst van N-VA en Open VLD. Ik sprak met Jan Jambon (Vicepremier N-VA, nvdr.) en hij zwoer dat het nooit bij hem was opgekomen. Het is niet aan mij om de ene of de andere aan te wijzen. Maar het heeft enorme gevolgen. Deze keer is de schade enorm voor de CD&V. En vooral voor mij, het is heel erg serieus. Het is aan Charles Michel om iets te doen.'

'Soms denk ik dat ze me willen breken'

Aanvankelijk wijst Peeters niemand met de vinger, maar naarmate het interview vordert wordt hij explicieter. Voor de lekken, afkomstig van een vice-premier, wijst Peeters vervolgens naar Open VLD - zonder Alexander de Croo specifiek te noemen. De lekken dienen volgens Peeters om hem en zijn partij te destabiliseren. Of ze hem willen breken? 'Soms denk ik dat dat het doel is', vertelt hij aan le Soir.

Peeters vertelde ook nog dat hij in juli met de premier sprak, die zijn boodschap duidelijk gehoord heeft. Volgens de krant de Standaard werd Alexander De Croo 'op de vingers getikt'.

(de Standaard/le Soir/NSK)

Onze partners