Kris Peeters roept personeel Belgocontrol op om "indien fysiek geschikt" werk te hervatten

13/04/16 om 09:47 - Bijgewerkt om 09:46

Vicepremier en minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V) roept de personeelsleden van Belgocontrol op om, "indien zij fysiek geschikt zijn", zich beschikbaar te melden om het werk op de luchthavens te kunnen hervatten.

Kris Peeters roept personeel Belgocontrol op om "indien fysiek geschikt" werk te hervatten

© belga

Net als dinsdag blijven ook woensdagochtend luchtverkeersleiders zich ziek melden. Volgens Belgocontrol is er tot 10 uur capaciteit om vijftien vluchten per uur te verwerken boven Zaventem. Kris Peeters betreurt de acties van de luchtverkeersleiders ten zeerste.

"De luchthaven van Zaventem is een internationale draaischijf voor onze economie. Direct werken er ongeveer 20.000 mensen op Zaventem, indirect nog eens enkele tienduizenden extra", brengt hij in herinnering. "Na de aanslagen van 22 maart starten de luchtvaartmaatschappijen hun activiteiten nét opnieuw op, en komt de activiteit vanuit het buitenland langzaam op gang. Deze acties, die hier nu nog eens bovenop komen, hebben een enórme economische impact."

Peeters roept op de normale sociale dialoog zijn beslag te laten kennen. Hij steunt minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) in haar gesprekken met de betrokken werknemersorganisaties om de sociale vrede te herstellen. Tegelijk gaat hij ervan uit dat de representatieve vakbonden hun leden zullen oproepen om het werk te hervatten "aangezien zij zich in het recente verleden ook terecht hebben ingeschreven in de normale sociale dialoog".

Ook Belgocontrol zelf doet woensdag een oproep in die zin. Het vraagt de traditionele vakbonden ACV, ABVV en ACLVB om zich aan hun engagementen te houden - ze hadden beloofd geen actie te voeren tijdens het sociaal conflict - en hun leden op te roepen in te vallen voor de luchtverkeersleiders van de Gilde van Luchtverkeersleiders, die aan de basis van de wilde staking ligt en 80 van de 280 luchtverkeersleiders in ons land vertegenwoordigt. (Belga/NSK)

Onze partners