Kris Peeters reageert 'gepikeerd' op besparingssuggesties Peumans

07/01/12 om 09:12 - Bijgewerkt om 09:12

De 'besparingssuggesties' van Jan Peumans zijn Vlaams minister-president Kris Peeters in het verkeerde keelgat geschoten. Hij schreef Peumans een gepeperde brief. De voorzitter van het Vlaams parlement wil voorlopig nog niet reageren.

Kris Peeters reageert 'gepikeerd' op besparingssuggesties Peumans

© Belga

In een keiharde brief vraagt Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) aan Jan Peumans (N-VA) zelf te besparen op de werkingskosten van het parlement. Hij reageert daarmee op de 'besparingssuggesties' van de voorzitter van het Vlaams Parlement eerder deze week. Zo schrijven de Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg.

Peumans lanceerde eerder deze week enkel mogelijke pistes om te besparen. Hij verwees daarbij naar De Lijn, openbare werken of onderwijs. 'Suggesties' die bij Kris Peeters blijkbaar in het verkeerde keelgat zijn geschoten. Hij geeft Jan Peumans lik op stuk en vraagt hem om zelf te besparen.

In een brief van 5 januari schrijft Peeters: "Bij de opmaak van de begroting 2012 is de Vlaamse regering ingegaan op de vraag van het Vlaams Parlement om haar dotatie in 2012 te verhogen met 2,89 procent tot 89,2 miljoen euro. Zoals u weet wordt de Vlaamse regering intussen geconfronteerd met de gevolgen van de neergaande economische conjunctuur. (...) Dit noopt de Vlaamse regering om ook haar uitgaven te verminderen. In dit kader wil ik u vragen om te onderzoeken in welke mate er ook op de dotatie van het Vlaams Parlement in het kader van de begrotingscontrole 2012 kan bespaard worden".

Vrij vertaald komt het volgens ingewijden hierop neer: "Veeg eerst voor uw eigen deur vooraleer u met andermans zaken te bemoeien".

Peumans: "Brief nog niet ontvangen"

Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) wil nog niet officieel reageren op de brief die Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) hem heeft gestuurd. Hij wijst er wel op dat de voorbije jaren al bespaard is op de werkingskosten van het Vlaams Parlement. "Kris Peeters heeft mij gezegd dat hij mij een brief ging sturen, maar ik heb die nog niet ontvangen. Ik stel vast dat de brief nu wel in enkele kranten staat. Als ik hem ontvang zal ik die brief rustig bekijken en er dan op reageren", liet Jan Peumans aan het nieuwsagentschap Belga weten.

Peumans voegt er aan toe dat er de voorbije jaren al forse inspanningen zijn geleverd. "We zullen zien wat we nog kunnen doen, maar ik wil niet vooruitlopen op de feiten." (Belga/INM)

Onze partners