Kris Peeters over Eurocommissaris: 'In politiek is alles met elkaar verbonden'

01/09/14 om 15:48 - Bijgewerkt om 18:51

'Ten laatste donderdag zullen de onderhandelaars de Belgische kandidaat voor de Europese Commissie bekend maken', aldus coformateur Kris Peeters (CD&V). Intussen zijn de onderhandelaars gestart met de tweede lezing van formateursnota.

Kris Peeters over Eurocommissaris: 'In politiek is alles met elkaar verbonden'

Coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) © BELGA

De federale onderhandelaars van MR, CD&V, Open VLD en N-VA komen maandagnamiddag opnieuw samen. Eerst is er een overleg tussen coformateurs Charles Michel (MR) en Kris Peeters (CD&V) en de partijvoorzitters. Omstreeks 16u30 starten de vier delegaties dan met de tweede lezing van de formateursnota. Intussen ligt ook nog steeds de knoop over de Belgische kandidaat voor de Europese Commissie op tafel. Die knoop willen de onderhandelende partijen ten laatste tegen donderdag, wanneer Michel en Peeters bij de koning verwacht worden, doorhakken.

De federale regeringsonderhandelingen gaan een nieuwe week in. Na de gesprekken tussen de coformateurs en de partijvoorzitters afgelopen vrijdag en zaterdag is het de bedoeling dat de 'Zweedse' gesprekspartners maandag beginnen aan de tweede lezing van de formateursnota. De delegaties van MR, Open VLD, CD&V en N-VA gaan om 16u30 opnieuw aan tafel zitten. De komende dagen zijn er telkens vergaderingen gepland om 14 uur.

Europees Commissievoorzitter

Donderdag worden coformateurs Michel en Peeters opnieuw op het paleis verwacht. Tegen die tijd moet er ook duidelijkheid zijn over de Belgische eurocommissaris. Die kwestie sleept al een tijdje aan en doorkruist nu helemaal de federale regeringsgesprekken. Na het 'ultimatum' van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker - die ons land zaterdagavond drie dagen gaf om een kandidaat (en liefst een vrouwelijke kandidaat) naar voor te schuiven - zeiden coformateurs Michel en Peeters dat er de komende dagen een kandidaat zal worden aangeduid.

Uiterlijk tegen donderdag zal de knoop doorgehakt zijn, zo preciseerde Peeters. Het blijft afwachten wie het haalt. Er circuleren al een tijdje drie namen: Marianne Thyssen (CD&V), Didier Reynders (MR) en Karel De Gucht (Open VLD). Wie het wordt, blijft nog onduidelijk, maar bronnen bevestigen wel dat momenteel "alles met mekaar verbonden is." (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners