Kris Peeters ontkent dat hij wist van sluiting Ford Genk

25/10/12 om 12:13 - Bijgewerkt om 12:13

'Het gaat om een misverstand,' zegt Vlaams minister-president Kris Peeters in een reactie op het bericht in enkele kranten dat hij op de hoogte was van de nakende sluiting van Ford Genk.

Stephen Odell, CEO van Ford Europa, liet gisteren aan eerste minister Elio Di Rupo weten dat Vlaams minister-president Kris Peeters op de hoogte was dat Ford Genk dicht moest, zo schrijven enkele kranten. In het Vlaams parlement had Peeters gezegd dat hij al weken geen contact meer had met de top van Ford.

'Waarom hebben jullie nooit iets tegen ons gezegd?' vroeg premier Elio Di Rupo aan Stephen Odell. 'Wij hebben minister-president Peeters herhaaldelijk op de hoogte gebracht,' zei de Ford topman.

Misverstand

'Het gaat om een misverstand,' zei Peeters in De Ochtend op Radio 1. 'Hier is niemand mee gediend. 'Mijn laatste contact met Ford ging over een vrijhandelsakkoord tussen Europa en Japan. Over de sluiting van Ford Genk is toen niets gezegd.'

Peeters zegt dat hij de laatste weken bewust elk contact met Ford gemeden heeft. 'Ik wou geen info hebben die me in een situatie bracht waarin ik meer wist dan het personeel. Ik wou dat eerst de ondernemingsraad werd ingelicht.'

Ook de Europese directie van autobouwer Ford ontkent intussen dat Vlaams minister-president Kris Peeters al eerder op de hoogte was van de plannen met Ford Genk. "De ondernemingsraad werd als eerste op de hoogte gebracht", zegt John Gardiner, directeur Public Affairs bij Ford Europe. De Belgische directie werd overigens pas "zeer kort vooraf" geïnformeerd.

"De beslissing viel vrijdag in de Verenigde Staten", zegt Gardiner. Op maandag werden de vakbonden vervolgens uitgenodigd voor een bijzondere ondernemingsraad op woensdag. Er werd ook contact opgenomen met Peeters en premier Elio Di Rupo, omdat topman Stephen Odell hen ook wilde spreken. Daarbij werd niet gezegd waarover dat gesprek zou gaan, benadrukt Gardiner. (EE)

Lees meer over:

Onze partners