Kris Peeters niet opgezet met kritiek N-VA op brief over NMBS

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) © BELGA

Vlaams minister-president Kris Peeters lijkt niet opgezet met de kritiek van coalitiepartner N-VA op de brief die hij samen met minister Crevits heeft gestuurd aan federaal minister Jean-Pascal Labille over het NMBS-beleid.

Volgens de N-VA komt de alarmkreet van Peeters en Crevits te laat. “Spierbalgerol na de match”, zo bestempelde N-VA de brief.

Peeters reageert: “De NMBS-brief is overlegd op de Vlaamse regering van 12 juli 2013 en nadien verstuurd op 16 juli 2013 aan minister Labille”. Lees tussen de lijntjes: de N-VA was binnen de regering perfect op de hoogte van de brief, nu kritiek geven is dus ongepast.

De klacht is niet nieuw. Vlaanderen is al langer vragende partij om nauwer betrokken te worden bij de plannen van de NMBS. Maar ook in het nieuwe meerjareninvesteringsprogramma van de NMBS wordt volgens de Vlaamse regering onvoldoende rekening gehouden met de Vlaamse noden en vragen.

Daarom kropen Vlaams minister-president Kris Peeters en minister van Mobiliteit Hilde Crevits in de pen voor een boze brief aan federaal minister Jean-Pascal Labille. Zo schrijft De Morgen. “Het siert de CD&V-ministers dat ze aan de alarmbel trekken, maar ze hadden dat beter gedaan bij de opmaak van de zesde staatshervorming,” zegt de N-VA.

De partij van Bart De Wever zegt daarmee dat de CD&V bij de onderhandelingen rond de zesde staatshervorming de kans heeft laten liggen op grotere inspraak bij de NMBS. Peeters wijst er dus fijntjes op dat de Vlaamse regering (inclusief N-VA) de brief op 12 juli heeft besproken.

N-VA steunt dan toch de brief: ‘Er staan zeer terechte verzuchtingen in’

Na de uitval van Peeters laat de N-VA weten dat ze het initiatief dan toch steunt. “De N-VA-fractie steunt die brief. Er staan zeer terechte verzuchtingen in”, laat de N-VA-fractie in het Vlaams Parlement weten.

Open VLD: ‘Peeters wil schuld van falend mobiliteitsbeleid doorschuiven op een ander’

Oppositiepartij Open VLD is dan weer niet onder de indruk van de boze brief van minister-president Kris Peeters en minister Crevits over het NMBS-beleid. Volgens de Vlaamse liberalen wil Peeters vooral “de schuld van zijn eigen falend mobiliteitsbeleid doorschuiven op een ander”. Dat de brief van de CD&V-ministers kritiek krijgt van de eigen regeringspartner N-VA bewijst voor Open Vld ook dat de Vlaamse regering “van het ene incident naar het andere strompelt”.

Fractieleider Tommelein: “Het lijkt erop dat de Vlaamse ministers hun falend mobiliteitsbeleid in de schoenen willen schuiven van de NMBS”. “Voor Kris Peeters is het altijd de schuld van een ander”, aldus Tommelein. Dat Peeters en Crevits van de eigen coalitiepartner het verwijt kregen te laat aan de alarmbel te hebben getrokken, is voor Tommelein een zoveelste bewijs van de verdeeldheid van de Vlaamse regering. “Het stof van de woonbonus is amper gaan liggen of er is al opnieuw een incident in de Vlaamse meerderheid. Deze Vlaamse regering strompelt van incident naar incident”.

Groen: ‘Peeters en Crevits moeten stoppen met zwarte piet door te spelen’

“Peeters en Crevits hebben zich laten rollen in de onderhandelingen. En in plaats van de zwartepiet door te schuiven naar het federale niveau, zouden ze beter eens gaan praten met hun eigen ministers in die federale regering. Zij zijn er blijkbaar niet in geslaagd om die Vlaamse noden daar binnen te halen. Kortom, het is de CD&V zelf die in dit dossier gefaald heeft”. Dat zegt Vlaams parlementslid Björn Rzoska (Groen) in een reactie op de boze brief van Vlaams minister-president Kris Peeters en minister Hilde Crevits over het NMBS-beleid.

“De kritiek van de N-VA klopt voor een deel. De match is inderdaad gespeeld en de Vlaamse regering keert met 0 punten naar huis”, zegt Rzoska. De Groen-politicus vindt het ook inconsequent dat Peeters en Crevits “de zwartepiet doorschuiven”. “CD&V zit toch zelf in de federale regering? Ik stel voor dat Kris en Hilde eens een koffie gaan drinken met Koen Geens en Pieter De Crem. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content