Kris Peeters: 'N-VA moet nadenken over hoe ze aan politiek wil doen'

20/02/13 om 15:46 - Bijgewerkt om 15:45

Vlaams minister-president Peeters haalt scherp uit naar N-VA. "Als hun aanvallen naar ACW ongegrond zijn, zullen ze eens goed moeten bezinnen over hun manier van werken." Collega Vlaams minister Muyters blijft zijn partij steunen.

Kris Peeters: 'N-VA moet nadenken over hoe ze aan politiek wil doen'

© Image Globe

Als de Bijzondere Belastingsinspectie, net als professor fiscaal recht Axel Haelterman, geen spoor van fraude vindt in de ACW-boekhouding vindt, zal N-VA zich dringend moeten bezinnen over haar manier waarop ze aan politiek doet. Dat zegt Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V). Dat vertelde hij voor de camera's van VRT.

De N-VA betichtte de christelijke arbeidersbeweging vorige week van het gebruiken van belastingskortingen waar ze eigenlijk geen recht op heeft. Het ACW zette intussen een topfiscalist in om de boekhouding te doorploegen, maar die kon geen elementen vinden die wijzen op fraude.

"Als een topexpert zegt dat de boekhouding klopt..."

"Men zal toch eens moeten nadenken over hoe men aan politiek doet, zeker met aanvallen die mogelijk ongegrond zijn", stelt de Vlaams minister-president. "Dat is niet de juiste manier om aan politiek te doen.

Peeters stelt dat de fiscus het finale oordeel heeft over de zaak, maar meent toch dat Axel Haelterman "een topexpert" is. "Als hij zegt dat het volgens hem koosjer is, dan is dat volgens mij toch wel een erg belangrijk signaal", stelt Peeters.

Muyters: "Wij raadpleegden ook experten"

N-VA-minister in de Vlaamse regering Muyters houdt echter net als zijn partij voet bij stuk. "Onze partij had ook een aantal experten geraadpleegd. Wie zegt welke juist is en welke verkeerd?", aldus Muyters, zonder te verduidelijken om welke experten het gaat. Muyters ontkent ook dat er electorale bedoelingen achter de aanval zaten.

Volgens de N-VA'er wordt het spel "langs alle kanten" hard gespeeld. "Ieder heeft zijn stijl, ieder heeft zijn manier van doen", verdedigde hij het optreden van zijn partijgenoten in de Kamer. "Mensen in het parlement moeten soms met sterke taal naar buiten komen om hun punt duidelijk te maken."

Of Muyters dan niet vreest dat zijn partij de zaak als een boemerang weer in het gezicht zal krijgen? "Stel dat, dan zullen we dat zien", reageerde hij. "Maar er is binnen de partij grondig gewerkt van tevoren, alle pro's en contra's zijn bekeken en dan is de beslissing genomen en naar buiten gebracht."

Sfeer in de Vlaamse regering is "goed"De N-VA-minister ontkende tot slot ook een dubbele houding van zijn partij, zoals CD&V-voorzitter Wouter Beke had opgemerkt. "Als een bedrijf naar België komt en van de wetgeving gebruik maakt, dan lijkt het me logisch dat die van de wetgeving gebruikt maakt", aldus nog Muyters. "Maar dat bedrijf zegt niet: 'ik vind het verwerpelijk dat die wetgeving bestaat, dat die gebruikt wordt door anderen. Dat is het grote verschil."

Ondanks alles is de sfeer binnen de Vlaamse regering volgens Peeters, Muyters en CD&V-minister Jo Vandeurzen nog steeds goed. "We hebben nog geen aanleiding gehad om hierover te spreken binnen de regering", aldus nog Peeters. "Dit is een dossier dat zich niet in de schoot van de Vlaamse regering afspeelt." (Belga/EA)

Lees meer over:

Onze partners