Kris Peeters minder radicaal over Vlaams geld voor federale regering

© Belga

“We moeten eerst kijken wie welke maatregelen neemt en dan pas kunnen we beslissen wie waarvoor betaalt’, reageert Kris Peeters op de commotie over de uitspraken van Philippe Muyters.

Gaat Vlaanderen meebetalen voor een federale loonlastenverlaging? Die vraag, die voor commotie zorgde na een interview van Vlaams minister Philippe Muyters, kan volgens Vlaams minister-president Kris Peeters nog niet beantwoord worden.

“We moeten eerst samen met de federale regering en de andere regio’s bekijken welke maatregelen we inhoudelijk kunnen nemen om de concurrentiekracht te verhogen. Pas dan zullen we zien wie wat betaalt”, aldus Peeters. Volgens de minister-president heeft de Vlaamse regering de uitgangspunten voor een intergouvernementeel concurrentiepact goedgekeurd. Voor dat pact zal Vlaanderen middelen inzetten.

Is N-VA-minister Muyters daarmee teruggefloten? “Er is niemand teruggefloten. In de regering wordt er niet gefloten. We nemen beslissingen”, aldus Peeters.

Eerder liet N-VA-minister Muyters verstaan dat hij niet van plan is om met Vlaamse middelen de federale begroting te depanneren. Ook van Vlaamse middelen voor een federale loonlastenverlaging kon geen sprake zijn. Dan moet de bevoegdheid volgens Muyters maar overgedragen worden. Vlaanderen kan bovendien al een en ander doen in de eigen bevoegdheden, luidt het.

Muyters ontkent

De uitspraken van Muyters veroorzaakten de nodige commotie. Intussen heeft Muyters ontkent dat hij niet zou willen samenwerken met het federale niveau. “Kijk naar de instapstages van federaal minister Monica De Coninck die wij omzetten”.

Hij weerlegt ook de suggestie van SP.A-voorzitter Bruno Tobback dat N-VA een staatshervorming belangrijker zou vinden dan jobs. “Ook wij willen maatregelen om onze concurrentiekracht te verhogen. Vlaanderen en federaal kunnen mekaar zeker versterken. We moeten kijken wie best welke maatregelen neemt. Maar Vlaanderen levert al een begroting in evenwicht en het is niet zo dat wij op een berg geld zitten”, aldus Muyters.

Muyters ziet “geen tegenspraak” tussen zijn eigen woorden en de visie van Peeters. Muyters herhaalde dat Vlaanderen met een begroting in evenwicht al een belangrijke inspanning levert. “We zitten in Vlaanderen heus niet op een berg geld en kunnen dat geld ook goed gebruiken voor eigen noden zoals scholenbouw, de wachtlijsten in de zorgsector en de putten in de wegen”, klinkt het.

In samenwerking met het federale niveau ziet Muyters geen problemen, maar Vlaams geld gebruiken voor een federale loonlastverlaging kan volgens Muyters “niet de bedoeling zijn”.

Wouter Beke: ‘Tevreden dat hele regering zich achter concurrentiepact schaart’

In een persbericht liet CD&V-voorzitter Wouter Beke nog verstaan dat CD&V tevreden is dat de hele regering zich achter het concurrentiepact schaart. “Het is goed dat iedereen nu gefocust is op datgene waar het echt om draait. Onze ondernemingen vragen zuurstof, zodat ze kunnen zorgen voor jobs”, aldus Beke.

“Alle regeringen moeten daar samen werk van maken. Kris Peeters heeft dit op de agenda gezet. Wij juichen toe dat iedereen nu het belang daarvan inziet”, merkt de
CD&V-voorzitter nog fijntjes op. (Belga/TE/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content