Kris Peeters: 'Liberalen hebben geen belang bij overdacht bevoegdheden voor 2014'

04/02/12 om 10:29 - Bijgewerkt om 10:29

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) stelt dat de regionalistische reflex van Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt (PS) dezelfde richting uitgaat als de zijne.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) stelt in een interview met L'Avenir dat de regionalistische reflex van Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt (PS) dezelfde richting uitgaat als de zijne. Volgens Peeters moet men de staatshervorming verdiepen, om de gewesten de middelen te geven die ze ontbreken, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt. Hij bepleit voor een federalisme "twee plus twee".

Peeters stelt dat er in België twee grote gewesten zijn: Wallonië en Vlaanderen, en twee gewesten 'sui generis' (van een eigen soort, nvdr): Brussel en de Duitstalige gemeenschap. Op die manier kan een "twee plus twee" federalisme worden uitgewerkt, legt Peeters uit.

Peeters: 'Vlaanderen en Wallonië hebben er belang bij te investeren in Brussel'

"Wallonië bekommert zich terecht over zijn financiering tegen de horizon van 2020, wanneer de nieuwe financieringswet zijn volle effecten krijgt. In die logica hebben Wallonië en Vlaanderen er belang bij te investeren in Brussel, de hoofdstad". Kris Peeters wil een einde aan de stereotypen tussen de gemeenschappen.

Peeters: 'Liberalen hebben geen belang bij overdracht bevoegdheden naar regio's voor 2014'

Hij drukt verder op het feit dat de zesde staatshervorming in werking moet treden voor 1 januari 2014, een verkiezingsjaar. "Er zitten rond de tafel twee partijen, de Vlaamse en Franstalige liberalen,
die regionaal niet aan de macht zijn. Zij hebben geen belang in een overdracht van bevoegdheden naar de regio's voor 2014", aldus Peeters. (Belga/SD)

Onze partners