Kris Peeters: 'Krijg het op mijn heupen van debat over usurperende bevoegdheden'

24/04/13 om 16:32 - Bijgewerkt om 16:32

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft zijn buik vol van het getouwtrek over de usurperende bevoegdheden. 'Men meent dat bepaalde bevoegdheden regionaal zijn? Dat men die dan schrapt. Wij zullen dan wel bekijken wat we eventueel zullen doen.'

Kris Peeters: 'Krijg het op mijn heupen van debat over usurperende bevoegdheden'

© Belga

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft zijn buik vol van het getouwtrek over de usurperende bevoegdheden. "Men meent dat bepaalde bevoegdheden regionaal zijn? Dat men die dan schrapt", foeterde hij. "Wij zullen dan nadien wel bekijken wat we eventueel zullen doen." Blijft een akkoord uit, dan zal de federale regering inderdaad moeten schrappen, zei ook partijgenoot en federaal financieminister Koen Geens.

De usurperende bevoegdheden, regionale bevoegdheden die nog deels federaal betaald worden, zijn een oud zeer. In de zoektocht naar miljarden om de begroting op de rails te houden, heeft de federale regering 300 miljoen euro ingeschreven om te schrappen en waar mogelijk naar de deelstaten door te schuiven. Die laatsten verzetten zich echter. "Ik krijg het op mijn heupen van die discussie", hekelde minister-president Peeters bij aankomst op het overlegcomité bij premier Elio Di Rupo (PS). "We moeten dat debat zo snel mogelijk sluiten." Dat hoeft volgens hem ook niet moeilijk te zijn. De federale regering mag van hem gewoon de 300 miljoen schrappen. "Wij zullen dan nadien wel bekijken wat we eventueel zullen doen."

Peeters: 'Zullen absoluut niet zomaar federale engagementen overnemen'

Vraag is of het wel zo simpel ligt. Heel wat uitgaven gaan immers naar personeel en zijn langlopende engagementen. Gewoon schrappen is dus moeilijk. "Maar dan is het natuurlijk geen zuiver debat meer", aldus de Vlaamse regeringsleider. "Het is in elk geval absoluut niet zo dat we de federale engagementen zomaar overnemen."

Toch wil ook federaal financieminister Koen Geens (CD&V) de discussie liefst snel afgerond zien. "Als er geen akkoord komt, dan zal het federale inderdaad zelf moeten schrappen. Je kan die 300 miljoen immers geen twee keer uitgeven", zei hij. "De federale regering zal dan zeer oordeelkundig moeten kiezen waar ze de financiering van
gewestbevoegdheden kan schrappen."

Alexander De Croo: 'Federale overheid is geen jackpot'

Open VLD-vicepremier Alexander De Croo hoopt dat er nog een akkoord uit de bus komt. "Ik denk niet dat de deelstaten 'neen' hebben gezegd" op elke mogelijke afspraak, suste hij. Voor de liberaal is de federale overheid echter "geen jackpot waar men constant aan kan hangen". Dat Peeters dit verwijt counterde met het feit dat Vlaanderen als
enige regering alweer een begroting in evenwicht heeft, maakte op De Croo weinig indruk. "Er zijn overheden die in evenwicht zijn, maar de kost van vergrijzing wordt voor meer dan negentig procent door de federale overheid gedragen", repliceerde hij.

Ook de Hoge Raad voor Financiën vindt dat de deelstaten dieper in de buidel moeten tasten om die vergrijzing te helpen opvangen. De raad schoof eerder al twee scenario's naar voren, waarbij de regio's 0,5 dan wel 1,1 procent van het bbp aanbrengen. "De federale regering wil uiteraard het scenario waarbij de deelstaten het meeste bijdragen", liet Geens nog weten. (Belga/SD)

Onze partners