Kris Peeters in Davos: 'Werk moet belangrijker worden bij overheidsopdrachten'

24/01/14 om 22:47 - Bijgewerkt om 22:47

Kris Peeters in Davos: 'Werk moet belangrijker worden bij overheidsopdrachten'

Vlaams minister-president Kris Peeters (midden) met premier Elio Di Rupo (links) en koning Filip (rechts). © BELGA

Peeters doelt onder meer op het Canadese Bombardier, dat zijn aanwezigheid in Brugge in grote mate laat afhangen van een mogelijk contract met de NMBS.

Peeters en premier Elio Di Rupo hadden in Davos beiden een gesprek met Pierre Beaudoin, de CEO van de Canadese vliegtuig- en treinbouwer, en daarbij kwam telkens het investeringsplan van de NMBS aan bod. Bombardier liet vorig jaar al eens verstaan dat het voortbestaan van de vestiging in Brugge, waar zo'n 450 mensen aan de slag zijn, afhankelijk is van een nieuwe NMBS-bestelling.

"De prijs van een dergelijke order mag niet langer het enige doorslaggevende argument zijn", stelt Peeters. "We moeten meer oog hebben voor onze eigen werkgelegenheid."

Brugse trams voor Brussel

De CD&V'er wil samen met Bombardier ook bekijken of er in Brugge volledige tramstellen kunnen worden gemaakt. De nieuwe trams voor de Brusselse MIVB worden immers in het buitenland geproduceerd.

"Ook vandaag (vrijdag; red.) is de loonkost met alle CEO's een belangrijk gespreksonderwerp gebleken", maakt de minister-president nogmaals duidelijk. "Onder meer de topman van Tupperware (met een vestiging in Aalst, red.) bracht het onderwerp nog eens naar voor", besluit hij. (Belga/TV)

Onze partners