Kris Peeters: "Ik heb nooit gesprekken gevoerd met de Open VLD"

22/09/10 om 08:07 - Bijgewerkt om 08:07

Volgende week leest Vlaams minister-president Kris Peeters zijn Septemberverklaring voor. Maar eerst moet hij nog een grote hindernis nemen: de Antwerpse Oosterweelverbinding.

Kris Peeters: "Ik heb nooit gesprekken gevoerd met de Open VLD"

© Franky Verdickt

Geen sinecure aangezien coalitiepartners SP.A en N-VA, die het ook bij de federale regeringsonderhandelingen constant met elkaar aan de stok hebben, in dit dossier lijnrecht tegenover elkaar staan. De vraag rijst dan ook of de Vlaamse regering deze week heelhuids weet door te komen.

Het is toch onvermijdelijk dat een van uw coalitiepartners straks gezichtsverlies lijdt?

Kris Peeters: Een goed politieke beslissing is een evenwichtig compromis waarbij niemand gezichtsverlies lijdt. Maar gemakkelijk wordt het natuurlijk niet. Het is in elk geval wel mijn bedoeling om alle regeringspartijen aan tafel te houden. Wait and see.

Valt er eigenlijk nog eer uit dit dossier te halen?
Peeters: Niet veel. Ik vind het natuurlijk ook spijtig dat het zo is gelopen met het Oosterweeldossier. Op bepaalde momenten is het echt mismeesterd, en zijn er dingen gebeurd waarover ik serieus heb gevloekt.

Afgelopen zomer schoof u zelf bij de federale regeringsonderhandelingen aan. Vindt u dat kunnen voor een Vlaams minister-president?

Peeters: Ik zat daar helemaal niet als minister-president. In het Vlaams Parlement had zelfs Filip De Winter (Vlaams Belang) me opgeroepen om me in de onderhandelingen over de staatshervorming te mengen. Dat was dus een vraag van de Vlaamse oppositie! Al neem ik aan dat ze niet meteen bedoelden dat ik daar als partijman moest gaan zitten. (grijnst)

Bestaat er een kans dat de zeven partijen die de laatste maanden samen hebben onderhandeld alsnog tot een oplossing komen?

Peeters: Dat wordt in elk geval verschrikkelijk moeilijk. Het kan nu alle richtingen uitgaan.

Ook in de richting van een nieuwe constellatie met de liberalen?
Peeters: Ik merk dat de liberalen zich gaandeweg meer en meer aan het venster laten zien, ja. Maar dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat ze ook binnen worden gelaten. Er is ook geen enkele garantie dat de onderhandelingen met hen vlotter zouden verlopen, hè. De grootste hindernis ligt natuurlijk bij de Franstalige liberalen, die het FDF aan boord hebben en een moeizame relatie onderhouden met de PS.

Komen de liberalen ook aan het venster van de Vlaamse regering kijken?
Peeters: Ik heb nog geen gesprekken gevoerd met de Open VLD. Toch niet over hun eventuele rol op federaal of Vlaams niveau. Het enige waarover ik met Alexander De Croo heb gepraat, is zijn herstel na die val van zijn paard. (APE)

Onze partners