Kris Peeters hoopt dat werkgeversorganisaties ‘Vlaamse inspanning waarderen’

Kris Peeters (CD&V) © BELGA

Volgens Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) hebben de verschillende regeringen met het concurrentiepact belangrijke stappen gezet om de loonkosthandicap aan te pakken.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) vindt dat de verschillende regeringen met het concurrentiepact significante stappen hebben gezet om de loonkosthandicap met onze buurlanden aan te pakken. “Als we alles optellen is toch een belangrijke stap gezet”, zei hij in De Ochtend op Radio 1.

De Vlaamse regering trekt zeven jaar lang 125 miljoen euro uit om de loonlasten voor bedrijven te verlagen. De maatregel gaat in zodra Vlaanderen de nodige bevoegdheden krijgt via de staatshervorming, halfweg 2014. Focus ligt op jonge werknemers tot 30 jaar en 55-plussers. Over de precieze aanwending wil de Vlaamse regering nog overleg met de sociale partners.

Jongeren geen werkgeversbijdragen

“We gaan ervan uit dat, wanneer we zouden kunnen afronden, er voor jongeren onder de dertig geen werkgeversbijdragen meer betaald worden in Vlaanderen. Hetzelfde geldt ook voor 55-plussers”, aldus Peeters.

“Maar we moeten dus nog overleggen met de sociale partners en de federale regering.” Peeters hoopt alvast dat de werkgeversorganisaties de inspanning zullen weten te waarderen. “Ik hoop dat de werkgeversorganisaties dit positief zullen duiden.” Volgens de CD&V’er haalde zijn regering met de maatregelen – in totaal 166 miljoen euro – het onderste uit de kan.

Zorgpunten

“Het is steeds zoeken naar een evenwicht tussen de verschillende opdrachten, zoals de begroting op koers houden en toch extra inspanningen doen”, klonk het. “Natuurlijk is het niet zo dat nu alles is opgelost”, erkende Peeters nog. “Er zijn nog zorgpunten en stappen die gezet kunnen worden. Ook de volgende regeringen kunnen de inspanningen nog versterken waar mogelijk.”

Open VLD: ‘Ingrepen voor na de verkiezingen’

De Vlaamse ingrepen gaan wel pas in na de verkiezingen van 2014, zoals ook Alexander De Croo (Open VLD) – wiens partij Vlaams in de oppositie zit – fijntjes opmerkte. Viceminister-president Geert Bourgeois (N-VA) onderstreept echter dat de inspanning al in de huidige begroting is ingeschreven.

Geen extra maatregelen in Brussel en Wallonië

In Wallonië en Brussel blijven extra maatregelen uit. “Wij beschikken niet over extra middelen, maar hebben al grote plannen doorgevoerd in het verleden”, verduidelijkte Waals minister-president Rudy Demotte (PS). Zo hebben de Waalse ‘Marshall-plannen’ volgens hem al 48.000 jobs opgeleverd.

“Als klein gewest kunnen we niet veel doen”, klonk het ook bij Brussels begrotingsminister Guy Vanhengel (Open VLD). Hij wees wel op het Brusselse begrotingswerk en merkte op dat de Brusselse regering een reeks kleine nieuwe belastingen bij de gemeenten – “die zouden wegen op de tewerkstelling” – kon verijdelen.

Ontwrichte zones

“We moeten vooral rekenen op het federale en de twee gemeenschappen”, erkende Vanhengel. “Heel veel meer dan de ‘zones franches’ kunnen we niet doen.” Brussel startte al met het uitwerken van die zogenaamde ‘ontwrichte zones’, waar bedrijven op lagere lasten zouden kunnen rekenen.

In Vlaanderen zal die ontwrichte zone vooral Limburg omvatten, als het van minister-president Peeters afhangt. Duid je ook in de rest van Vlaanderen nog veel ontwrichte zones aan, dan dreigt immers concurrentievervalsing, vreest hij. “Het is best dat de rest van de regio zo gelijkwaardig mogelijk blijft.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content