Kris Peeters hekelt ‘profileringsdrang’ van zijn ministers

© Belga

Vlaams minister-president Kris Peeters wil dat het uit is met bekvechten over onderwijs binnen zijn regering. Hij zegt ook dat hij ervoor gaat zorgen dat de ‘profileringsdrang’ in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen ‘binnen de limieten blijft’.

Minder dan vier maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen lijkt het erop dat het tot de orde roepen van zijn regering een full time bezigheid is geworden voor Vlaams minister-president Kris Peeters.

Er was de ruzie rond het winkelcomplex Uplace, de nasleep van een uitgelekte mail van minister Ingrid Lieten en de heisa rond een uitspraak van Lieten over het feit dat ze geen bezwaar had tegen een presentatrice met hoofddoek op de VRT.

Onderwijshervorming
Dit keer probeert Kris Peeters een einde te maken aan het gekibbel over de onderwijshervorming in zijn regering. Daarom roept hij zijn onderwijsminister Pascal Smet (sp.a) en de rest van zijn ploeg tot de orde.

‘Ik heb niets tegen politieke discussie,’ zei Peeters tijdens De Ochtend op Radio 1. ‘Maar dat moet in de schoot van de Vlaamse regering, niet op straat.’

‘Ik wil Pascal Smet niet viseren, maar er zijn nogal wat reacties geweest die mensen nodeloos ongerust maken. Het ging over delen van discussies die niet aan de orde zijn. De hervorming van het onderwijs moet worden uitgevoerd zoals het in het regeerakkoord staat.’

Profileringsdrang
‘In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober nemen de zenuwachtigheid en de profileringsdrang toe. Ik zal ervoor zorgen dat die profileringsdrang binnen de limieten blijft.’

De discussie begon nadat Vlaams minister van onderwijs Pascal Smet aankondigde dat hij snel werk wil maken van de hervormig van het secundair onderwijs. Hij wilde daarij de B-attesten afschaffen in de eerste graad van het secundair onderwijs en het aantal jaren latijn inperken.

In een reactie daarop organiseerde N-VA een persconferentie met haar visie op de onderwijshervorming. De Vlaams-nationalisten kraakten de voorstellen van sp.a-minister Pascal Smet af. Ook vanuit de onderwijswereld kwam er kritiek.

De ‘gefragmenteerde reacties’ op een hervormingsplan dat nog niet klaar is, storen Peeters. ‘Ik heb niets tegen politiek debat, maar de huidige gang van zaken is betreurenswaardig,’ zegt hij in een aantal kranten.

Krachtige scholen

Volgens Peeters mag de discussie niet gaan over de nivellering van het onderwijsniveau. Ook de discussie over de afschaffing van het B-attest of lessen Latijn noemt hij ongelukkig. ‘Dit dossier is te belangrijk om te herleiden tot een politiek steekspel.’

De hervorming moet volgens Peeters vooral zorgen voor ‘krachtige’ scholen die het beste uit elke leerling halen. Ze moet ook de onderwijswaterval stoppen, net als de negatieve spiraal waarin technische opleidingen zitten. ‘Daar is meer voor nodig dan wat maatregelen in de marge.’

Draagvlak
Volgens de Vlaamse minister-president vraagt een breed draagvlak zoeken tijd. Hij zal nu sneller ingrijpen ‘met de bedoeling dit dossier niet te laten verglijden tot een ideologische stellingname waar we niet meer uitraken. Hopelijk is het al niet te laat. Het is tijd dat het gezond verstand zegeviert.’ (TV/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content