Kris Peeters: 'Er wordt te snel gestaakt'

05/06/16 om 12:07 - Bijgewerkt om 12:43

Bron: Knack

Volgens minister van Werk, Kris Peeters (CD&V) grijpen de vakbonden te snel naar het stakingswapen. "Sociaal overleg is onmogelijk als de sociale partners tegelijk willen staken", klinkt het.

Kris Peeters: 'Er wordt te snel gestaakt'

© Belga

In de Zevende Dag hield Peeters een pleidooi voor het overleg met de sociale partners, maar tegelijk riep hij de vakbonden op een constructievere houding aan te nemen. Volgens hem bemoeilijken zij net de hervormingen door voortdurend naar het stakingswapen te grijpen.

"Vooraleer de sociale partners het werk neerleggen, kunnen ze samen met de regering rond tafel zitten en overleg plegen over hete hangijzers zoals de Wet-Peeters", klinkt het. Daarbij vraagt hij de vakbonden om de acties tegen de regering momenteel op te schorten. "Pas wanneer een overleg op niets uitdraait, kunnen zij staken", klinkt het.

Wet-Peeters

Voorts breekt de minister een lans voor de zogenaamde Wet-Peeters. De regering wil daarbij werk maken van de annualiseringvan de arbeidstijd. "Ik vind het eigenaardig dat men de wet-Peeters nu al afschiet", aldus Peeters. "Niemand heeft het wetsontwerp al gezien. De kern van de wet is dat we op het sectoraal niveau aan de sociale partners de mogelijkheid geven om af te wijken van de huidige wet en te experimenteren om dat werkbaar werk mogelijk te maken."

Peeters wil dat ontwerp nu voorleggen aan vakbonden en werkgevers. 'Als de sociale partners samen delen van die wet willen herbekijken, dan kan dat.' Afgelopen week had Peeters al een ontmoeting met de vakbonden en komende week heeft hij een afspraak met de werkgevers.

Ook Patrick Dewael, fractievoorzitter voor Open VLD, hield in de Zevende Dag een pleidooi voor de annualisering van de arbeidstijd. Volgens hem maken de vakbonden zich schuldig aan desinformatie over de plannen van de regering. "Het is niet de bedoeling dat wij de 38-urenweek volledig afschaffen. Wij willen mensen juist de kans bieden hun arbeidstijd beter te verdelen. Wie de ene week bijvoorbeeld 45 uren werk, kan op andere tijdstippen minder werken. Zo kunnen ouders bijvoorbeeld meer tijd vrijmaken voor hun gezin", benadrukt hij. Op jaarbasis houdt de 38 urenweek wel stand.

Arco

Peeters had het ook nog over Arco. Volgens de CD&V-vicepremier moet er dit jaar binnen de regering een werkzame oplossing komen, zoals in het regeerakkoord is afgesproken. N-VA en Open Vld lieten de voorbije dagen verstaan dat er geen belastinggeld in die oplossing moet worden gestoken. Peeters vindt dat er hierover geen publieke verklaringen moeten worden over afgelegd. Hij vindt dat er binnen de regering een verdedigbare en juridisch sluitende oplossing uitgewerkt moet worden.

(NS)

Onze partners