Kris Peeters (CD&V) : 'Informateur Michel moet alle kansen krijgen om coalities te onderzoeken'

28/06/14 om 17:06 - Bijgewerkt om 18:03

Aftredend Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) is het niet eens met de verklaringen van Bart De Wever over de moeizame onderhandelingen op federaal niveau.

Kris Peeters (CD&V) : 'Informateur Michel moet alle kansen krijgen om coalities te onderzoeken'

© belga

Kris Peeters omschrijft de verklaringen van Bart De Wever, die zijn vrees liet blijken 'dat men (MR) federaal een coalitie zonder N-VA wil' als 'verrassend'. Informateur Charles Michel (MR) moet volgens Peeters 'alle kansen krijgen om alle coalities te onderzoeken'.

Geert Bourgeois (N-VA), die zaterdag samen met Peeters verder onderhandelt over de nog te vormen Vlaamse regering, drukt zich minder openhartig uit over de uitlatingen van zijn partijvoorzitter.

"Beide onderhandelingen zijn gescheiden en partijvoorzitter Bart De Wever heeft zich al uitgesproken over het federale niveau", aldus Bourgeois.

Intussen werken de Vlaamse onderhandelaars van N-VA en CD&V verder aan een nieuwe regering op Vlaams niveau. Hoofdonderhandelaars Peeters en Bourgeois ontkennen dat de werkzaamheden worden opgevoerd om snel-snel een Vlaamse regering te vormen nu de federale formatie niet erg vordert.

Dat er zaterdag wordt vergaderd, was vooraf afgesproken, stelde zowel Peeters als Bourgeois. "We werken gestaag verder", klinkt het bij beiden. "We hebben van bij het begin een strak tempo aangehouden", aldus Geert Bourgeois.

"Wij gaan voor een sterke, duurzame regering", voegt aftredend Vlaamse minister-president Peeters eraan toe. "Een stevige regering betekent niet hetzelfde als een regering met vele partijen. Het gaat vooral om de samenhang binnen de regering", luidt het.

Uit een peiling van Het Laatste Nieuws blijkt dat meer dan de helft (56 procent) van de bevraagde Vlamingen kiest voor een centrumrechtse coalitie, zoals informateur Bart De Wever (N-VA) de voorbije weken vruchteloos op de been probeerde te brengen. Tegelijk ziet de Vlaming liefst Kris Peeters (CD&V) als premier van de volgende federale regering. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners