Kris Peeters: ‘Brexit zal België extra pijn doen’

Kris Peeters (CD&V), minister van Arbeid en vicepremier © BELGA

Minister van Economieminister Kris Peeters (CD&V) maakt zich zorgen over de Brexit. “Als het zover komt, wordt België harder getroffen dan andere Europese landen”.

Dat zegt Kris Peeters in De Tijd en De Morgen.

Ons land exporteerde in 2015 voor meer dan 30 miljard euro naar het Verenigd Koninkrijk, dat daarmee onze vierde handelspartner is. Omgekeerd kwam er voor 20 miljard aan goederen onze kant op. Zowat 220 Belgische bedrijven hebben een vestiging aan de overkant van het Kanaal. Volgens een studie van ING zou onze economie met 0,5 procent achteruitgaan, of 2,1 miljard verliezen. “Daarmee worden we harder getroffen dan andere Europese landen”, aldus Peeters. Samen met Nederland en Ierland verliezen we het meest.

Bij elke uitslag lastig

“We moeten ons voorbereiden op moeilijke tijden”, zegt Peeters in De Morgen. “Zelfs indien het blijf-kamp het haalt, zal het erg nipt zijn. In dat geval dreigt ook politieke instabiliteit en valt nog af te wachten hoe de Conservatieven zich zullen opstellen.”

De Britten kiezen pas op 23 juni of ze al dan niet de Europese Unie verlaten, maar ook nu zijn er al negatieve effecten. “Alleen al de onzekerheid over de beslissing over een brexit tast de beurskoersen en onze handel aan”, aldus Peeters in De Tijd.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content