Kris Peeters betrapt: 'Federaal premier is een degradatie'

02/03/14 om 11:38 - Bijgewerkt om 11:38

Het VTM Nieuws betrapte Vlaams minister-president Kris Peeters op een opmerkelijke uitspraak terwijl de camera's nog draaiden.

Kris Peeters betrapt: 'Federaal premier is een degradatie'

Kris Peeters © BELGA

Partijgenoot Mark Eyskens, zelf ook ooit eerste minister, bekijkt het premierschap door een iets andere bril. 'Natuurlijk heb je als minister-president meer continuïteit', zegt hij. 'Je blijft meestal aan het bewind gedurende de hele legislatuur. Een federale premier leidt dan weer een regering die vaak kan vallen. Federaal premier zijn, is ook wat lastiger dan minister-president zijn', voegt Eyskens er nog aan toe.

Maar een degradatie vindt de oud-premier het premierschap zeker niet. 'Als premier komt ook de president van Amerika bij u terecht. Ik zou dus niet zeggen dat premier van dit land zijn een degradatie is, al kan het misschien bij sommigen overkomen als een sanctie, want het is een bijzonder zware job. '

Eyskens heeft ook nog wat advies voor Kris Peeters indien hij toch premier zou worden: 'Dan moet hij maar zeggen "Ik aanvaard de degradatie als ik daarmee kan bijdragen aan het algemeen belang"'(TE)

Onze partners