Krijgen we door Trump een kernoorlog? Stel uw vraag aan Amerika-expert Frans Verhagen

23/11/17 om 15:52 - Bijgewerkt op 23/01/18 om 09:00

Hebt u een originele en relevante vraag voor journalist en publicist Frans Verhagen? Stel ze hier en maak kans op een boekenbon.

Krijgen we door Trump een kernoorlog? Stel uw vraag aan Amerika-expert Frans Verhagen

© Reuters

Mail uw naam, adres en vraag voor Frans Verhagen naar mijnvraag@knack.be. De geselecteerde vragen verschijnen in Knack (met vermelding van uw naam en gemeente). De vraag van de week wordt beloond met een bon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Een jaar geleden, op 20 januari 2017 om precies te zijn, legde Donald Trump de eed af als 45e president van de Verenigde Staten. En op 30 januari 2018 zal hij in zijn State of the Union prijsgeven in welke staat het land volgens hem verkeert - great, gokken we - en waar het heen moet. Maar de vraag is natuurlijk: heeft Trump de VS echt weer great gemaakt in het voorbije jaar? Of is wereldmacht Amerika er belabberd aan toe? En zoja, mogen we dan verbetering verwachten?

In de eerste maanden van 2017 keken tegenstanders van Trump nog reikhalzend uit naar een impeachment of afzetting van de president. Maar hij hield stand. Zal dat ook dit jaar het geval zijn? Hoeveel flaters kan de man slaan voor het te veel wordt? Of is hij onaantastbaar geworden? Een belangrijke test volgt in november, bij de verkiezingen voor parlement en senaat. Zal Trump dan afgestraft worden ten voordele van de Democraten? Of zijn die er al even belabberd aan toe?

Bijna dagelijks haalt Trump bij ons de media met zijn tweets: vaak seksistisch of racistisch, soms ronduit gevaarlijk. Denk maar aan zijn dreigende tweet richting Noord-Korea: zij hebben misschien een nucleaire knop, maar die van Trump is 'much bigger and more powerful'. Zijn zulke tweets de nieuwe vorm van politiek? Nemen wij ze te ernstig, of niet ernstig genoeg? En wat betreft dit concrete voorbeeld: moeten we echt beginnen te vrezen voor een kernoorlog, met Trump aan die nucleaire knop?

Waar wij minder over lezen, is de drastische belastingverlaging die Trump realiseerde met zijn Tax Cuts and Jobs Act. Die wordt door de Republikeinen alom bejubeld: Trump zou de economie opnieuw doen bloeien en de werkloosheid doen dalen. Klopt dit ook? En hoe zit het met de keerzijde van de medaille? De staatsschuld zal gevoelig stijgen, en verwacht wordt dat sterk bespaard zal worden op sociale bescherming en gezondheidszorg. Zullen de Trump-kiezers dit blijven pikken?

Maar er zijn nog bezorgdheden. Hoe moet het verder sinds Trump besliste om uit het Klimaatakkoord van Parijs te stappen? Wat met de toekomst van Israël en de Palestijnse gebieden, na Trumps uitlating over Jeruzalem als hoofdstad van Israël? Wat met zijn 'shithole countries'? En met de muur op de grens met Mexico? Krijgen we het komende jaar opnieuw rampscenario's als in Charlotteville? Zal Trump zijn land opnieuw kunnen verenigen, of drijven de twee kampen steeds verder uit elkaar?

Frans Verhagen is journalist en publicist. Hij is al 35 jaar gespecialiseerd in de Verenigde Staten en was in de jaren 80 correspondent in Washington, onder meer voor Knack. Nadien bleef hij het land van nabij opvolgen en publiceerde hij tal van artikels en boeken. Deze maand verschijnt zijn nieuwste boek Begrijp jij Amerika nog?

Lees meer over:

Onze partners