'Krapte op elektriciteitsnet, maar geen reden tot ongerustheid'

22/09/15 om 11:03 - Bijgewerkt om 11:48

Er is dinsdag 'krapte' op de elektriciteitsmarkt, maar er is geen reden tot ongerustheid. Dat verzekert Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet.

'Krapte op elektriciteitsnet, maar geen reden tot ongerustheid'

© DPA

Elia heeft dinsdagochtend de tertiaire reserves aangesproken, bevestigt het bedrijf. 'De situatie is onder controle. Er is geen reden tot ongerustheid. We hebben nog bijkomende mogelijkheden', verzekert de woordvoerster.

Sms

Tom Van de Cruys, ceo van energieleverancier Lampiris, had eerder gemeld dat er dinsdag sprake is van een nijpende situatie op de elektriciteitsmarkt. Hij verwijst daarvoor naar een combinatie van weinig zon en wind, het uitvallen van kerncentrale Tihange 1 en werken op het net zorgen daarvoor.

Lampiris bereidt zich, aldus nog Van de Cruys, voor om tussen 14 en 15.00 uur een sms te sturen naar zijn klanten om eventueel minder te verbruiken. 'De sms staat klaar, maar we hebben hem nog niet verstuurd', aldus Van de Cruys.

Murphy

Volgens de ceo heeft Elia dinsdag de R3DP-reserves geactiveerd. Dat zijn kleine eenheden, zoals dieselmotoren bij bedrijven, die Elia voor enkele uren kan inschakelen. 'Dat is een soort voorloper van het afschakelplan', aldus Van de Cruys. 'Er moet maar één bijkomend iets gebeuren, een geval van Murphy, en het afschakelplan moet in werking worden gesteld', stelt hij.

Dinsdagnamiddag tussen 14 en 15 uur wordt opnieuw een moeilijk moment, verwacht Lampiris. Topman Van de Cruys spreekt over paniek. Hij wijst op de recordprijzen die op stroombeurs Belpex worden betaald voor elektriciteit, tien maal zoveel als anders.

'Ongebruikelijk'

De maatregel van Elia om de tertiaire reserves in te schakelen is 'ongebruikelijk', bevestigt de woordvoerster. Het gaat om contracten met grote klanten die bij op vraag van Elia minder gaan verbruiken. 'Het klopt niet dat de volgende fase het afschakelplan is. We hebben zeker nog bijkomende mogelijkheden', verzekert ze.

Volgens Elia ligt het probleem inderdaad vooral bij het tekort momenteel aan hernieuwbare energie, met name wind en zon, en minder aan het stil liggen van Tihange I. Vorige week lag Tihange I immers ook stil.

Dat België al in september met toegeknepen billen moet afwachten of er stroom uit het stopcontact komt, is een 'triest en onaanvaardbaar' moment. Dat zegt Groen-Kamerlid Kristof Calvo.

Dit moet voor de minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) een 'wake-up call' zijn, aldus Calvo. 'De nucleaire verslaving maakt ons bijzonder kwetsbaar. Door manifest te kiezen voor nucleaire energie maken andere technologieën geen kans', argumenteert het Kamerlid. Er moet dringend werk worden gemaakt van een gunstig investeringsklimaat voor alternatieve technologieën. 'We moeten af van deze onzekerheid. De oudste centrales laten steeds meer steken vallen'. (Belga/KVDA)

Onze partners