Koude lente maakt uw gasfactuur 146 euro duurder

© Thinkstock

Het gasverbruik ligt door het koude voorjaar 17 procent hoger dan in 2012. De factuur kan daardoor 146 euro of 29 procent hoger uitvallen

Het gasverbruik ligt door het koude voorjaar 17 procent hoger dan in 2012. De factuur kan daardoor 29 procent hoger uitvallen. Dat bericht De Standaard. Uit berekeningen van Lampiris blijkt dat een gemiddelde gasconsument bij deze leverancier 655 euro betaalt voor de periode van januari tot mei. Vorig jaar was dat 509 euro. Het verschil bedraagt dus 146 euro of 29 procent. In mei was het meerverbruik het grootst: volgens Lampiris 88 procent hoger dan normaal en 43 procent hoger dan vorig jaar.

Marc Van den Bosch van Febeg, de federatie van Belgische elektriciteits- en gasbedrijven, zegt dat het vast staat dat de factuur hoger zal uitvallen. “Maar het is heel moeilijk om aan te geven hoeveel meer de verbruiker zal betalen.” Naast het volume spelen immers ook andere factoren mee, zoals de prijs. Die lag hoger in de eerste maanden van 2013, maar in de laatste maanden van 2012 lager door het prijsplafond van de regering. De gasafrekening heeft betrekking op een periode van twaalf maanden. “Veel zal dus afhangen van het moment waarop de jaarafrekening wordt gemaakt.”

Niet onbelangrijk daarbij is dat uit de berekeningen van Lampiris blijkt dat het verbruik in de 12 maanden voorafgaand aan mei 2013 maar 5 procent hoger lag. Het effect van het koude voorjaar wordt dus over twaalf maanden uitgesmeerd.



Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content