Kosten voor gratis justitie verviervoudigd

18/07/12 om 07:08 - Bijgewerkt om 07:07

De uitgaven voor de kosteloze rechtspleging zijn op vier jaar tijd bijna verviervoudigd, van 2,3 miljoen euro in 2007 tot 8,3 miljoen in 2010.

Kosten voor gratis justitie verviervoudigd

© Belga

Bovendien slaagt de FOD Financiën er nauwelijks in om die gemaakte kosten terug te vorderen. Tussen 2007 en 2010 werd amper 12,5 procent terugbetaald, schrijft De Standaard op basis van cijfers van de FOD Financiën.

Wie een rechtszaak wil beginnen of zich moet verdedigen, maar niet voldoende financiële middelen heeft, kan bij de rechtbank kosteloze rechtspleging aanvragen. Griffiekosten, rolrecht, kosten voor een dagvaarding of deurwaarder worden dan door de Justitie voorgeschoten.

Weinig terugvorderingen

Verbetert de financiële situatie van de betrokkene nadien, dan kan een en ander worden teruggevorderd. Bijvoorbeeld in geval van een scheiding, wanneer iemand pas middelen van bestaan heeft wanneer het huis verdeeld is. Maar dat terugvorderen gebeurt blijkbaar heel weinig.

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) vermoedt dat de financiële toestand van de schuldenaar vaak toch onvoldoende wijzigt. Toch hoopt hij op een betere inning door de modernisering van het informaticasysteem bij Financiën, die sinds enkele jaren bezig is.

Open Vld-Kamerlid Sabine Lahaye-Batheu, die de cijfers opvroeg, vermoedt echter dat ook de samenwerking tussen Financiën en Justitie beter kan. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners