Kortrijk zet klassieke muziek in tegen hangjongeren

13/07/12 om 06:45 - Bijgewerkt om 06:45

De stad Kortrijk gaat klassieke muziek inzetten om de overlast van zogeheten hangjongeren in het Begijnhofpark te bestrijden.

Kortrijk zet klassieke muziek in tegen hangjongeren

© Belga

De stad Kortrijk gaat klassieke muziek inzetten om de overlast van zogeheten hangjongeren in het Begijnhofpark te bestrijden. "Een Belgische primeur", zo schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard.

Het schepencollege van Kortrijk besliste omgeluidsboxen te installeren in het park, dat geen al te beste reputatie heeft. De theorie erachter is dat de meeste jongeren niet van klassieke muziek houden en daarom andere oorden zullen opzoeken. Verschillende steden in Groot-Brittannië, Australië, de Verenigde Staten en Nederland namen al een gelijkaardig initiatief.

"We willen het park vooral een aangename sfeer geven. Maar als daardoor ook de overlast verdwijnt, is dat mooi meegenomen", zegt de Kortrijkse burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V). Volgens hem zitten er momenteel vooral jongeren in het park, maar moet iedereen zich er welkom voelen. Behalve geluidsboxen zullen er ook picknickbanken en zitbankjes worden geplaatst.

Klassieke muziek vormt een alternatief voor de "mosquito", een pieptoon die zo hoog is dat alleen jongeren hem horen. Proefprojecten daarmee werden afgevoerd omdat het toestel in strijd is met de rechten van het kind. (Belga/SD)


Onze partners