Korte vergadering van onderhandelaars preformatie

Preformateur Elio Di Rupo en de onderhandelaars van zeven partijen hebben maandag ongeveer 3,5 uur samengezeten. Dinsdag is er geen gezamenlijke vergadering gepland.

Preformateur Elio Di Rupo (PS) heeft maandag van 15.30 uur tot omstreeks 19 uur weer rond de tafel gezeten met N-VA, CD&V, SP.A, PS, CDH, Ecolo en Groen! N-VA-voorzitter Bart De Wever legde een aanpassing van de financieringswet op tafel, maar de Franstaligen wilden die bespreking nog niet aanvatten. Dinsdag is er geen plenaire vergadering, maar zijn er wel bilaterale contacten.

Het ging dus om een vrij korte vergadering nadat in de nacht van zondag op maandag een bijeenkomst van de zeven partijen over de staatshervorming was opgeschort zonder akkoord, al werd er vooruitgang geboekt.

Voorafgaand aan de nieuwe vergadering in de loop van maandagnamiddag werd erop gewezen dat de sleutel voor een doorbraak in handen lag van de N-VA. Die partij noemde wat er zondagnacht op tafel lag onvoldoende.

‘Grenzen bereikt’

Maar de Franstaligen benadrukten maandag dat de grenzen bereikt zijn en dat ze niet verder kunnen gaan dan de bevoegdheidsoverdrachten die momenteel voorliggen. Op tafel zou de overheveling van zo’n 15 miljard euro aan beleid naar de deelstaten liggen.

Daarop probeerde De Wever tijdens de vergadering met Di Rupo en de andere partijvoorzitters de discussie te verleggen naar een aanpassing van de financieringswet, die de geldstromen van de federale overheid naar de deelstaten regelt. Die vraag wordt gesteund door alle Vlaamse partijen.

Maar de Franstalige partijvoorzitters wilden die discussie nog niet aangaan zonder terugkoppeling met hun partij. In de loop van dinsdag zou bekeken worden hoe men de gesprekken over de financieringswet gaat aanpakken.

Responsabilisering

Vooral inzake de gezondheidszorg zouden de Franstaligen in de loop van het weekeinde toegevingen hebben gedaan. Volgens enkele media zou het ziekenhuisbeheer naar de deelstaten gaan. Zaken zoals de bouw van ziekenhuizen en kwaliteitsnormen zouden overgeheveld worden naar de deelstaten.

Knelpunt in de discussies is onder meer nog de door de Franstaligen gevraagde 500 miljoen voor de herfinanciering van Brussel. De Vlamingen stellen daar voorwaarden bij. Ook het probleem Brussel-Halle-Vilvoorde ligt nog op tafel.

De Vlamingen zouden aan de preformateur een voorstel hebben overgemaakt voor meer fiscale autonomie via de personenbelasting, iets waar de Franstaligen het moeilijk mee hebben.

Daarnaast willen N-VA en CD&V een responsabilisering. Een overheid moet de gevolgen dragen van haar beleid. Deelstaten krijgen meer geld als ze goed presteren en minder als ze het slecht doen, zo is de redenering.

De Wever onwel?

Intussen ging Di Rupo maandag niet langs bij de koning zoals aanvankelijk de bedoeling zou geweest zijn.

Enkele media meldden maandag dat De Wever aan het einde van
de vergadering met de andere partijvoorzitters onwel geworden zou zijn en de vergadering voortijdig verliet.

Bij de N-VA hield men het erop dat De Wever zich niet zo goed voelde en dat hij meteen huiswaarts is gekeerd. ‘Wellicht speelt de vermoeidheid hem parten. Gewoon eens een goede nacht slapen en morgen is hij weer fit’, zo luidde het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content