Kopstukkendebat: N-VA tegen allen

15/10/12 om 02:25 - Bijgewerkt om 02:25

Het kopstukkendebat van de VRT werd confrontatie tussen de winnaar en alle anderen. Bart De Wever eiste confederalisme. Niemand volgde. Dat is op eigen risico, waardschuwde de N-VA-kopman.

Kopstukkendebat: N-VA tegen allen

© Reuterts

De nationale partijvoorzitters trekken uiteenlopende conclusies uit de resultaten van de lokale verkiezingen. N-VA en Groen zien ze als een nederlaag voor de traditionele partijen. CD&V, Open Vld en sp.a zien dat anders, zo bleek op het voorzittersdebat op één (VRT).

De Wever koppelde meteen federale eisen aan de N-VA-overwining. Hij wil dat nu de het denk- en praatwerk verricht wordt voor een confederaal België. Met het oog op de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 2014 wil hij daar nu al informeel over onderhandelen met premier Elio Di Rupo (PS).

Hij gaf ook aan dat de Franstaligen volgens hem weten dat ze geen keuze meer hebben. "De N-VA is een wekker die in 2014 afloopt."

Weinig respons

De oproep van Bart De Wever om het confederalisme nu voor te bereiden kreeg weinig respons bij de andere partijen. Vlaams Belang zit in het verliezende kamp, geeft voorzitter Bruno Valkeniers toe. "Deemoedig moet ik zeggen dat we de verkiezingen verloren hebben. Maar er komen er nog. Schrijf ons nog niet te vroeg af".

Open Vld en CD&V zijn niet weggeveegd, zeggen hun voorzitters. "Op basis van het aantal gemeenteraadsleden, wat toch de fotografie is van de verkiezingen, blijven we de grootste. We handhaven ons, ondanks de doodsberichten die over ons geschreven zijn", zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke.

"Open Vld is de derde partij van Vlaanderen, met een landelijk gemiddelde van 14 procent. Ik hoor maanden dat we van de kaart geveegd zouden worden".

Dubbel gevoel

Sp.a zit met een dubbel gevoel. "Het is een verdeeld beeld. Ik ben ontevreden omdat we in Antwerpen niet de grootste zijn, maar tevreden omdat we dat op verschillende plaatsen wel zijn", zegt Bruno Tobback.

In Antwerpen heeft rechts "strategisch gekozen", links deed dat niet, merkte Tobback op.

"Je kan niet anders dan besluiten dan dat de traditionele partijen verloren hebben", zegt Wouter Van Besien, voorzitter van Groen.

"Daarom dat u ervoor gekozen hebt om op veel plaatsen met een traditionele partij in kartel op te komen", sneerde CD&V-voorzitter Beke terug.

Grondstroom

N-VA-voorzitter Bart De Wever ziet wel een duidelijke nederlaag bij alle traditionele partijen. Vogens De Wever een gevolg van de federale regering, die "bestuurt tegen de grondstroom in".

Daarmee bracht hij het debat opnieuw op het federale niveau. De Wever waarschuwde voor de federale begrotingsopmaak. Als het gros van de inspanning uit nieuwe lasten komt "zijn jullie aan een suïcidale oefening bezig".

De Wever vroeg andere partijen kiezers niet "als lepralijders" te behandelen en "samen aan één zeel" te trekken om het confederalisme nu al voor te bereiden.

Veel animo bij de andere partijen viel daarover niet te bespeuren. De voorzitters van CD&V, Open Vld en sp.a wezen op de zesde staatshervorming die tegen 2014 rond moet zijn.

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback kreeg het op zijn heupen en riep De Wever op om zijn Calimero-houding op te geven. "Zet die hoed af en neem uw verantwoordelijkheid op. U wordt niet in de hoek gezet, u wordt voor uw verantwoordelijkheid gesteld". (Belga/TV)

Onze partners